Hudba a film

Cenu ministerky kultúry získali šiesti jednotlivci a tri inštitúcie

"Za výnimočný prínos v oblasti hudobno-dramatickej tvorby získala ocenenie skladateľka a klaviristka Ľubica Čekovská. "

TASR, 7. júla 2021 11:09
Na snímke Ľubica Čekovská prebrala cenu ministerky kultúry SR Natálie Milanovej za výnimočný prínos v oblasti hudobno-dramatickej tvorby. Foto: TASR Pavel Neubauer


Šesť jednotlivcov a tri inštitúcie sa v utorok stali laureátmi Ceny ministerky kultúry SR za rok 2020. Ocenenie, ktoré v novom formáte nahrádza päť doteraz samostatne odovzdávaných cien v oblastiach umenia, kultúrneho dedičstva a osvetovej činnosti, odovzdávala šéfka kultúrneho rezortu Natália Milanová (OĽANO).



Za výnimočný prínos v oblasti hudobno-dramatickej tvorby získala ocenenie skladateľka a klaviristka Ľubica Čekovská. Performerka a režisérka Sláva Daubnerová bola ocenená za výnimočný prínos v oblasti súčasného divadla a tanca, Vladimír Predmerský za celoživotnú prácu v oblasti bábkového divadla, v ktorej pôsobil ako dramaturg, režisér, ale i historik a kritik. In memoriam bola udelená cena spisovateľovi a dramatikovi Dušanovi Mitanovi za výnimočný prínos v oblasti literatúry, za "existenciálny rozmer jeho poviedok, esejí a románov“.

Na snímke chrbtom ministerka kultúry Natália Milanová oceňuje Ľubicu Čekovskú (v bielom) za výnimočný prínos v oblasti hudobno-dramatickej tvorby počas slávnostného odovzdávania Ceny ministerky kultúry SR v priestoroch Divadla Astorka 6. júla 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer


Galériou roka sa stala Stredoslovenská galéria, Cenu ministerky pre kultúrno-osvetové zariadenie získalo Hornozemplínske osvetové stredisko. Za knižnicu roka vyhlásili Krajskú knižnicu v Žiline.

Laureátmi ceny ministerky kultúry SR sa stali aj odborníčka v oblasti digitalizácie Jana Bahurinská za celoživotnú odbornú prácu v oblasti evidencie a dokumentácie galerijných zbierok, rovnako tak operná speváčka Edita Gruberová za mimoriadne významný celoživotný prínos do slovenskej aj svetovej kultúry a umenia.

"Som rada, že som mohla odovzdať cenu tým, ktorých diela či systematická činnosť pretrvajú a ich majstrovstvo budú obdivovať ešte mnohé generácie po nás," uviedla na slávnosti ministerka kultúry.

Nominácie v jednotlivých kategóriách posudzovala odborná porota v zložení Barbora Morongová, Karol Mišovic, Beata Jablonská, Matúš Jakabčic a Katarína Garčárová.

Autorom umeleckého diela, ktoré je symbolom ceny, je významný slovenský maliar špecializujúci sa na prácu so sklom Palo Macho.

Cena ministerky kultúry pre jednotlivcov i inštitúcie a kolektívy je prejavom ohodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov, múzejných, galerijných, kultúrno-osvetových a audiovizuálnych aktivít za predchádzajúci kalendárny rok, alebo za dlhodobý či celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach kultúry.



Laureátka Ceny ministerky kultúry J. Bahurinská ocenila nový formát ocenení




Ceny ministerky kultúry ako nový formát ocenení jednotlivcov a inštitúcií v oblasti umenia, kultúrno-osvetovej činnosti a kultúrneho dedičstva nerozdrobuje oceňovanie do jednotlivých sfér, ale pomáha komplexne vyzdvihnúť aktérov, ktorí sa v týchto oblastiach etablujú. Pri slávnostnom odovzdávaní Cien ministerky kultúry SR to uviedla jedna z laureátok Jana Bahurinská, ocenená za celoživotný prínos v oblasti digitalizácie zbierkových predmetov.

Na snímke vpravo ministerka kultúry SR Natália Milanová a vľavo ocenená Jana Bahurinská za celoživotnú odbornú prácu v oblasti evidencie a dokumentácie galerijnýchzbierok, za spustenie elektronizácie v oblasti správy zbierok a nastavenie základov digitalizácie diel výtvarného umenia počas slávnostného odovzdávania Ceny ministerky kultúry SR v priestoroch Divadla Astorka 6. júla 2021 v Bratislave. Foto: TASR Pavel Neubauer


"Verím, že každý rok bude mať táto cena hodnotných laureátov a verejnosť sa bude môcť takpovediac na jednom mieste a v jednom balíku zoznámiť s tým, čo sa podarilo za jeden rok v oblasti umenia, kultúrneho dedičstva i osvetovej činnosti,“ dodala Bahurinská pri preberaní ocenenia.



Komentáre