Hudba a film

Cenu Anasoft litera 2022 získal Stanislav Rakús za knihu Ľútostivosť

"Kniha Ľútostivosť obsahuje okrem titulnej poviedky ďalšie štyri prózy Dom na Agátovej ulici, Cintorínska štvrť, Ohrozenie, Olivovozelené sako. "

TASR, 27. októbra 2022 14:25
Na snímke maketa víťaznej knihy ceny Anasoft litera "Stanislav Rakús - Ľútostivosť" počas odovzdávania výročnej ceny Anasoft litera a Ceny čitateľov a čitateliek v Bratislave 26. októbra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Stanislav Rakús je dvojnásobným laureátom literárnej ceny Anasoft litera. Cenu mu v stredu večer v Bratislave udelili za zbierku próz Ľútostivosť (vydavateľstvo KK Bagala). V roku 2010 si ocenenie prevzal za knihu Telegram. Rakúsa ocenenie prekvapilo, keďže ho podľa jeho slov dvakrát získal len Pavel Vilikovský.

"Svojím spôsobom ma to aj teší, pretože človek nepíše prózu pre seba, ale pre iných," poznamenal autor, ktorý pokladá čitateľa za rovnocenného partnera. "Autor a čitateľ sú z hľadiska prijímania sveta a jeho interpretácie približne na rovnakej úrovni, ktorú ja zvyčajne nazývam múzickosťou. To znamená, že autor je ten, ktorý vytvára, ale čitateľ je ten, ktorý dotvára. Hovorievam, uvažujúc o literatúre v prehnanom zmysle, samozrejme, v hyperbolickom, že do polovice napíše dielo autor a z druhej polovice ho dopisuje múzický typ čitateľa," konštatoval emeritný profesor na Katedre slovenského jazyka a literatúry Filozofickej fakulty Prešovskej univerzity v Prešove.
Víťaz ceny Anasoft litera 2022 spisovateľ Stanislav Rakús. Foto: TASR Martin Turanovič

Kniha Ľútostivosť obsahuje okrem titulnej poviedky ďalšie štyri prózy Dom na Agátovej ulici, Cintorínska štvrť, Ohrozenie, Olivovozelené sako. "Ich spoločným menovateľom je prívetivá ľudskosť. Rakús zobrazuje postavy z rozličných pomerov v bežných i vysoko problémových životných situáciách spôsobom, ktorý akoby v sebe syntetizoval baladicko-tragickú tonalitu jeho prvých próz, tu prítomnú v častých motívoch smrti, a humorno-groteskné ladenie jeho neskorších textov, často prinášajúcich oslobodzujúci smiech," zhodnotila porota.

Okrem hlavného ocenenia opäť udelili aj Cenu čitateľov, ktorú získal novinár Lukáš Onderčanin za dokumentárny román Utópia v Leninovej záhrade (vydavateľstvo Absynt). Ponúka v ňom príbeh československej komúny - družstva Interhelpo, ktoré vzniklo v ďalekom Kirgizsku, aby pomohlo pri budovaní Sovietskeho zväzu.

Na snímke víťaz Ceny čitateľov a čitateliek Lukáš Onderčanin za knihu Utópia v Leninovej záhrade počas odovzdávania výročnej ceny Anasoft litera a Ceny čitateľov a čitateliek v Bratislave 26. októbra 2022. Foto: TASR - Jaroslav Novák


Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického diela autorov v predchádzajúcom kalendárnom roku.




Komentáre