Hudba a film

BAD BOYS NAVŽDY

"Kultoví zlí chlapi sa vracajú!"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 16. januára 2020 10:27
BAD BOYS NAVŽDY Foto: Itafilm
Kým Marcus (Martin Lawrence) sa pomaly chystá do policajného dôchodku, Mike (Will Smith) je presvedčený, že bude loviť zločincov do konca života. A to môže byť čo nevidieť – niekto sa ho totiž pokúša zabiť. Svojskí miamskí detektívi si tak naposledy musia zmerať sily s nepriateľmi v očakávanom pokračovaní populárnej akčnej komédie.

Legendárny americký producent Jerry Bruckheimer (Piráti Karibiku, Top Gun, Pearl Harbor) plánoval návrat k populárnej sérii a jej hlavným hrdinom už dlho. Preto ho veľmi teší, že diváci budú mať opäť možnosť stráviť čas so zlými chlapcami - Mikeom a Marcusom. „Náš nový film je plný akcie, trikov, nových postáv a prekvapení,” hovorí. „Je to jazda, ktorú si užijete, aj keď ste nevideli predošlé diely. Ak sa radi pozeráte na dvoch skvelých, vtipných hercov v plnom nasadení, toto je film pre vás.
BAD BOYS NAVŽDY Foto: Itafilm

BAD BOYS NAVŽDY


17 rokov po Bad Boys II sú Mike Lowrey a Marcus Burnett späť - v poslednom dobrodružstve Bad Boys navždy. Producent Jerry Bruckheimer: „Bola to rovnaká zábava ako pred 20 rokmi. Všetci sme sa pri nakrúcaní bavili. Will je snáď najpriateľskejší človek na zemi, Martin je zas neuveriteľne vtipný - vždy, keď sa objaví na plátne, rozosmeje vás.

Najdôležitejšou súčasťou série je energia a chémia medzi jej hlavnými hrdinami. Bruckheimer: „Pred vyše 25 rokmi sme mali scenár a uvažovali sme, koho do filmu obsadiť. Jeden agent mi odporučil mladého rapera a herca Willa Smitha, ktorý hral v seriáli Fresh Prince of Bell-Air. Prišiel do mojej kancelárie - vysoký, vtipný fešák s nákazlivým humorom a ja som hneď vedel, že to je on. Martin zas v tom čase hral v úspešnom seriáli, tak sme ich skúsili dať dokopy.

Aj v novom filme sú úplne rozdielni,” hovorí Bruckheimer. „Mike je bohatý starý mládenec. Marcus je rodinne založený chlapík, ktorý sa snaží robiť veci správne. Mike je v podstate taký, ako vždy - žije iba pre to, aby lovil zločincov. Marcus však začína uvažovať nad dôchodkom.

Martin Lawrence (Marcus): „Nevedel som sa dočkať, kým s Willom nakrútime ďalších Bad Boys. Diváci po tomto filme túžili, lebo nás chcú vidieť opäť. Naše postavy spolu skvelo fungujú. Avšak toto nie je tá istá stará pesnička. Toto je jej remix.

Podľa Bruckheimera film potreboval čerstvý pohľad a kvôli tomu jeho réžiu zveril dvom mladým filmárom - belgickej režisérskej dvojici Adil El Arbi a Bilall Fallah. El Arbi: „Vyrastali sme na pôvodných Bad Boys.”Sme tí najšťastnejší fanúšikovia na svete, Bad Boys je ikonická séria a my sme mali možnosť režírovať jednu z jej častí,” dodáva Fallah.

Will Smith hovorí, že duo bolo pre nový film ideálnou voľbou. „Adil a Bilall priniesli na pľac energiu, ktorá dokonale fungovala. Milujú túto sériu a jej postavy, bolo preto skvelé pracovať s nimi.”

Príbeh Bad Boys navždy bol pre filmárov príležitosťou ukázať postavy po rokoch. „Čo sa stane, keď sa zo zlých chlapcov stanú muži? Stratia náboj a zmäknú? Alebo dospejú?,” pýta sa producent Doug Belgrad. „Samozrejme, stále sú drzí a neoblomní. Vždy spravia všetko pre to, aby dokončili, čo raz začali. Aj keď už nie sú takí rýchli ako kedysi, sú vo svojej práci stále skvelí.”

V novom filme sa rozdiely medzi Marcusom a Mikeom ukazujú najmä v tom, ako sa vyrovnávajú so starnutím. Mike chce žiť viac ako kedykoľvek predtým. No Marcus uvažuje nad tým, že uniformu zavesí na klinec. Stal sa z neho starý otec a chce zostarnúť pri rodine - na rozdiel od Mikea nechce, aby po ňom zostali len “mŕtvoly a obtiahnuté tričká.”
BAD BOYS NAVŽDY Foto: Itafilm

„Sú úplne rozdielni, no preto spolu tak dobre fungujú,” hovorí Smith. „Sú ako yin a yang,” dopĺňa hereckého kolegu Lawrence.

AMMO


Okrem osobných problémov majú Mike a Marcus aj ďalší problém - novú elitnú policajnú jednotku AMMO, mladý tím, ktorý pracuje s najmodernejšími technológiami. „Bola to ďalšia vec, ktorá sa mi na novom príbehu páčila. Mike a Marcus majú svoje zaužívané spôsoby, no potom príde AMMO a ukáže im, že sa to dá aj inak,” hovorí Smith.

Za novým tímom nestojí nikto iný ako upätý kapitán Howard, ktorého hrá opäť milovaný Joe Pantoliano. „Chceli sme, aby sa Joey vrátil,” hovorí výkonný producent Chad Oman. „Dokáže do príbehu vniesť svojský tón a energiu. S Willom a Martinom vyzerajú spolu na plátne výborne.

OSUDOVÁ ŽENA A JEJ SYN
Mike a Marcus sú pri novom prípade donútení spolupracovať s tímom AMMO. Ich protivníkom sú záhadná kráska Isabel a jej nebezpečný syn Armando. Rolu Isabel si zahrala známa mexická herečka Kate Del Castillo.

Milujem hrať zloduchov,” hovorí. „Isabel má v sebe veľa hnevu, bola totiž 20 rokov vo väzení, kde celý čas mohla rozmýšľať nad tým, ako sa pomstí. Keď ujde, túži po krvi - a Mike je jej hlavným cieľom.”

Podľa herečky však Isabel nie je len zloduchom. „Chcela som ju zobraziť ako skutočnú ženu, ktorú zradili a zranili a tiež ako milujúcu matku.” Keď bola Isabel vo väzení, narodil sa jej syn, Armando, z ktorého vyrástol nebezpečný zabijak.

Armando celý svoj život zasvätil tréningu bojových umení,” hovorí Oman. „Je mladý, plný síl a bez strachu. Takže vždy, keď sa stretne s Mikeom a Marcusom, nemajú šancu. Musia využiť všetko, čo majú, aby si s ním poradili.

No Armando má - podobne ako jeho mama - zásady,” hovorí Jacob Scipio, ktorý ho hrá. „Sú si neuveriteľne blízki. Armando vyrastal do šiestich rokov vo väzenskej cele s mamou. Až potom ho od nej vzala mafia. Je preto plný nenávisti.”

Podľa producenta Douga Belgrada bol Scopio pre rolu Armanda skvelou voľbou. „Jacob má skvelú kombináciu kondičky a hereckých schopností. Armando je síce chladnokrvný zabijak, no zároveň chcete vedieť, čo sa odohráva v jeho vnútri.”

Armando sa na začiatku filmu infiltruje do miamského podsvetia, aby odtiaľ mohol začať pomstu, ktorú zosnovali spolu s Isabel. V tomto ťažení je jedným z jeho najbližších spolupracovníkov Zway-Lo, ktorého hrá známy americký spevák Nicky Jam.

Jam však nie je jedinou hudobnou hviezdou v nových Bad Boys. Kedysi gangstra, dnes mäsiara Mannyho, ktorého si podá Mike pri jednom z jeho známych výsluchov, si zahral známy rapper a producent DJ Khaled.

AKCIA!


Noví Bad Boys sú podobne ako predošlé diely nabité akciou. Nové režisérske duo chcelo však oživiť aj tento aspekt filmu. „Najväčšou výzvou bolo vytvoriť vzrušujúcu akciu, no zároveň ju zobraziť realisticky a surovo - spôsobom, na aký diváci v takýchto filmoch nie sú zvyknutí,” hovorí El Arbi.

Najdôležitejším partnerom v tomto ťažení im bol hlavný kameraman Robrecht Heyvaert, ktorý bol hlavným kameramanom aj ich predošlých filmov. „Robrecht je veľký filmový fanúšik a miluje vizuálny štýl Michaela Baya,” pokračuje El Arbi. „Rád hýbe kamerou a využíva farebné svietenie a neóny, vďaka čomu pôsobia jeho zábery Miami veľmi štýlovo a exoticky. Zároveň sú však veľmi realistické, povedzme až “nadrealistické”. Robrecht je náš filmový partner na celý život, keďže s nami nakrúca všetky filmy už od školy.”

Ďalším dôležitým človekom, vďaka ktorému je film plný akcie, je šéf kaskadérov a pomocný režisér Mike Gunther, ktorý pracoval na filmovej sérii Transformers: „Našou najväčšou výzvou bola naháňačka na motorkách, v ktorej Mike jazdí na motorke a Marcus sedí v sajdkáre. Tá pravá jazda však začne až v momente, keď v nej Marcus objaví guľomet. To je scéna, podľa ktorej si ľudia zapamätajú tento film. Je dokonalým zosobnením série Bad Boys.”

DIZAJN FILMU


El Arbi a Fallah chceli zobraziť Miami - domov našich hrdinov - ako farbisté, pulzujúce mesto. „Miami je živé mesto plné farieb,” hovorí Jerry Bruckheimer. „Naši režiséri ich chceli zachytiť. Majú zaujímavý štýl, ktorý je trocha agresívny a avantgardný, no tiež plný humoru a akcie.”

Ďalšou dôležitou zložkou filmu sú kostýmy. Zlí chlapci musia mať vždy štýl - a to mala za úlohu ostrieľaná kostýmová dizajnérka Dayna Pink (Pobrežná hliadka, Bumblebee). Tá hovorí, že s El Arbim a Fallahom sa jej spolupracovalo skvele. „Majú zmysel pre humor a trendy. Zveriť im tento film bolo odvážne, no zároveň veľmi prirodzené.”

Producent Jerry Bruckheimer hovorí aj o soundtracku k filmu, ktorého súčasťou je megahit RITMO od americkej skupiny Black Eyed Peas a kolumbijského speváka J Balvina, ktorý má na sociálnej sieti YouTube dnes už viac ako 380 miliónov pozretí.
BAD BOYS NAVŽDY Foto: Itafilm

Okrem tohto singlu je soundtrack plný skvelých latino a hip-hopových pesničiek. Pomáhal nám ho dávať dokopy DJ Khaled, ktorý vo filme aj hrá.”



OBSADENIE


WILL SMITH (Mike / producent)
Jeden z najtalentovanejších ľudí v americkom šoubiznise - herec, producent a raper, ktorý bol päťkrát nominovaný na Zlatý Glóbus, dvakrát na Oscara a je štvornásobným držiteľom ceny Grammy.
Po tom, ako v 80. rokoch dosiahol úspech ako raper, začal v 90. rokoch nakrúcať seriál The Fresh Prince of Bel-Air, v ktorom hral filmovú verziu samého seba. Ten odštartoval jeho hviezdnu kariéru, ktorá trvá až do dnes. Medzi jeho najznámejšie filmy patria akčné komédie Bad Boys I a Bad Boys II, sci-fi filmy Som legenda, Deň nezávislosti a Ja, robot, superhrdinské filmy Hancock a Jednotka samovrahov. Minulý rok sa predstavil v úspešnej disneyovke Aladdin v roli Džina.

MARTIN LAWRENCE (Marcus)
Herec, komik a producent, miláčik amerického publika, ktorého preslávila televízna šou Martin stanice FOX vysielaná v rokoch 1992 a 1997, ktorá odštartovalo jeho filmovú kariéru. Lawrence je známy najmä zo série Bad Boys či komédii Agent v sukni, Divé svine a Čierny rytier.

VANESSA HUDGENS (Kelly)
Americká herečka a speváčka, ktorá sa preslávila ešte ako tínedžerka rolou Gabrielly Montez v muzikálovej filmovej sérii High School Musical spoločnosti Disney po boku Zaca Efrona. Po tomto úspechu podpísala kontrakt so spoločnosťou Hollywood Recrods, pod ktorej hlavičkou vydala dva úspešné albumy. Okrem série High School Musical sa predstavila aj vo filmoch ako Sucker Punch režiséra Zacka Snydera či Spring Breakers režisérky Sofie Coppola.

ALEXANDER LUDWIG (Dorn)
Kanadský herec a model, ktorého do svetiel reflektorov postavila rola Cata v sérii Hry o život (The Hunger Games). Okrem toho môže byť slovenským divákom známy zo seriálu Vikingovia, v ktorom hrá jednu z hlavných rolí, Björna Ironsidea.

CHARLES MELTON (Rafe)
Americký herec známy najmä zo seriálov Glee a Riverdale. Ako model fotil kampane pre známe značky Dolce&Gabbana, Keneth Cole či MAC.

PAOLA NUNEZ (Rita)
Mexická herečka a producentka, ktorá začala svoju hereckú kariéru už ako 12-ročná, pričom už ako 16-ročná hrala vo svojej prvej telenovele. Film Bad Boys navždy je jej americkým filmovým debutom.

KATE DEL CASTILLO (Isabel)
Mexická herečka, ktorú už ako dvadsaťročnú preslávila rola v telenovele Muchachitas. Po úspešnej kariére v latinsko-americkom televíznom a filmovom priemysle sa predstavila americkému publiku v politickej dráme Ingobernable streamingovej služby Netflix, v ktorej hrá mexickú prvú dámu.

NICKY JAM (Zway-Lo)
Americký spevák a hudobný producent, jedno z najznámejších mien žánru reggaeton. Medzi jeho populárne hity patria pesničky ako “X”, “Travesuras”, “Te Busco” či “El Amante”.

JOE PANTOLIANO (kapitán Howard)
Americký herec známy najmä svojimi rolami gangstrov a kriminálnikov. Pamätať si ho môžete z filmov ako Bad Boys I a Bad Boys II, Matrix, Utečenec či zo seriálu Sopranovci.

TVORCOVIA


ADIL EL ARBI and BILALL FALLAH (režiséri)
Belgickí režiséri marockého pôvodu známi svojim jedinečným surovým a energickým filmárskym štýlom. Dvojica zaujala hollywoodskych producentov drámou Black, ktorá vyhrala cenu za objav na filmovom festivale v Toronte v roku 2015. Medzi ich ďalšie projekty patria krátky film Broeders, celovečerný film Gangsta a réžia niekoľkých častí seriálu Snowfall pre stanicu FX.

JERRY BRUCKHEIMER (producent)
Legendárny hollywoodsky producent, ktorého filmy zarobili dokopy viac než 18 miliárd dolárov a jeho ľahko rozpoznateľné logo s bleskom je zárukou kvality už viac než 40 rokov. Všetky filmy, na ktorých pracoval, majú dodnes spolu na konte 43 nominácii na Oscara, 6 Oscarov, 23 nominácii na cenu Zlatý glóbus, 4 Zlaté Glóbusy a 140 nominácii na cenu Emmy (23 víťazných). Medzi jeho najznámejšie filmy a seriály patria Top Gun, séria Bad Boys, Armageddon, séria Piráti z Karibiku, Pearl Harbor, Kráľ Artuš, Čierny jastrab zostrelený či megaúspešná kriminálna séria CSI.

ROBRECHT HEYVAERT (hlavný kameraman)
Belgický kameraman, spolupracovník režisérov Adila El Arbiho a Billalla Fallaha, ktorých stretol počas štúdia na filmovej škole v Bruseli. Medzi jeho najznámejšie filmy patria európske snímky Black, The Ardennes a Revenge. Film Bad Boys navždy je jeho 10. filmom.

DAYNA PINK (kostýmy)
Kostýmová dizajnérka, pre ktorú ide už o tretiu spoluprácu s Willom Smithom - pracovala s ním aj na krimidráme Focus a na športovej dráme Diagnóza: Šampión. Medzi jej ďalšie známe projekty patria filmy ako sci-fi Bumblebee, komédia Pobrežná hliadka či romantická komédia Bláznivá, hlúpa láska


BAD BOYS NAVŽDY
BAD BOYS FOR LIFE
ŽÁNER: akčná komédia
PREMIÉRA 23. 01. 2020
RÉŽIA: Adil El Arbi & Bilall Fallah
SCENÁR: Joe Carnahan, Chris Bremner
PRODUKCIA: Jerry Bruckheimer, Will Smith
HRAJÚ: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Charles Melton, Paola Nunez, Kate Del Castillo
PRÍSTUPNOSŤ: od 15 rokov
JAZYKOVÁ VERZIA: slovenské titulky, maďarský dabing, české titulky

Komentáre