Hudba a film

Ako to teda bolo s pristátím na Mesiaci?

"Uvidíte v novej komédii už 11. júla."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 1. júla 2024 11:50
Foto: Itafilm
Už 11. júla sa v kinách vráti čas o 55 rokov späť k prevratnému vesmírnemu úspechu s komédiou Zober ma na Mesiac. Novinka s nadsázkou a riadnou dávkou emócií ukazuje, ako to teda mohlo vyzerať s tým pristátím na Mesiaci.

Marketingová kúzelníčka Kelly Jones (Scarlett Johansson - Asteroid City, Avengers, Lucy) sa necelý rok pred štartom raketoplánu nie celkom dobrovoľne podujme na nezvyčajný džob: má národu predať Mesiac. Presnejšie, má vylepšiť renomé NASA v očiach verejnosti po nedávnej tragédii Apolla 1 a získať projektu (astronomickú) podporu. Šarmantná pragmatická obchodníčka, účel svätí prostriedky.

Riaditeľ letu Apollo 11, Cole Davis (Channing Tatum - 21 Jump Street, Útok na Biely dom), nechápe, načo mu ju do NASA nainštalovali a načo vôbec okolo ich historicky prevratného snaženia ešte treba robiť nejaké verejné haló navyše. Zanietený idealista, na prostriedkoch záleží. A máme konflikt, z ktorého iskry sršia na všetky strany.



Keď Coleovi docvakne, že Kelly nie je problém, ale tajná zbraň, a že im vlastne obom ide o rovnakú vec, spoja sily. Dokážu dovtedy nemožné aj napriek záujmom národnej bezpečnosti, ktorou sa oháňa vplyvný Moe Burkus (Woody Harrelson - Venom Carnage prichádza, Zombieland), keď z úzadia ťahá nitky a nariadi Kelly tajne zinscenovať falošné pristátie na Mesiaci pre "oficiálny" priamy televízny prenos nebývalých rozmerov. Kto si dokáže zachovať chladnú hlavu, keď začne countdown? Čo naozaj uvidí celý svet?

Zábavnou iróniou filmu je, že vyzdvihuje význam pravdy a zapáleného úsilia množstva ľudí zapojených do projektu Apollo - prostredníctvom známej konšpiračnej teórie. "Niekto možno povie, že sme len nabili tým, čo tvrdia, že to celé s pristátím bolo inak," hovorí režisér Greg Berlanti. "Ale náš film je v prvom rade o tom, prečo sme sa ako ľudia vôbec snažili dosiahnuť na Mesiac."

V NASA to prečítali rovnako. Nielen že umožnili tvorcom použiť zábery, ktoré doposiaľ v iných filmoch použité neboli. Dovolili im aj filmovať v Kennedyho vesmírnom stredisku. Tvorcovia sa tiež radili priamo s expertmi, ktorí pred pol storočím ako čerství tridsiatnici riadili 3 zo 6 pristátí na Mesiaci a trénovali astronautov. Ich spomienky, postrehy a emócie povplietali do scenára, kde sa dalo. NASA vtedy dala priestor mladým zapáleným baby-boomerom, ktorí chceli meniť svet. “Ja som mal 33, keď som sa stal letovým riaditeľom. Boli sme partia mlaďasov, čo sa bavili s veľmi vážnymi vecami, a fungovalo to,” spomína expert Gerry Griffin. Dnes ich v snímke Zober ma na mesiac hrajú ľudia z Generácie Z, ktorá - chce meniť svet s rovnakým zanietením.

Podľahnite Mesiacu aj vy, v kinách už 11. júla!

Komentáre