Ekológia

Z búdky sovy kuvika pri Trnave sa začalo on-line vysielanie

"On-line prenos pre verejnosť sa začal v sobotu (27. 2.) na kukaj.sk."

TASR/Webmagazin.sk, 1. marca 2021 10:54
Kuvik. Foto: Ochrana dravcov na Slovensku

Živé vysielanie z búdky v lokalite neďaleko Trnavy, v ktorej sa zahniezdil kuvik, pripravila Ochrana dravcov na Slovensku. On-line prenos pre verejnosť sa začal v sobotu (27. 2.) na kukaj.sk. Informoval o tom Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Zákonom chránená sova kuvik si nestavia vlastné hniezda. Využívajú povaly, výklenky pod strechami rodinných domov, technických budov a iné vhodné priestory v nižších polohách poľnohospodárskej krajiny. Takéto miesta sú často prístupné pre predátorov, hrozí vypadnutie mláďat alebo môžu kuviky predstavovať problém pre prevádzku. "V rámci dlhodobej spolupráce so Západoslovenskou energetikou, v programe 3DodZSE – Dávame Domov Dravcom, preto v posledných rokoch inštalujeme pre kuvika búdky, špeciálne upravené proti prístupu predátorov. Tento rok pribudne vďaka uvedenej spolupráci v okolí Trnavy pre kuviky desať nových, bezpečných domovov," uviedol Slobodník.

Ako doplnil, hniezdenie vtáctva patrí z pohľadu úrovne poznania medzi najzáhadnejšie, preto je potrebné realizovať monitoring tak, aby nedochádzalo k vyrušovaniu počas tohto najcitlivejšieho obdobia. Využitie kamier považuje za dobrý spôsob, ako získať detailné informácie, čo sa deje, pričom je mimoriadne dôležité, že monitorované vtáky sa správajú prirodzene. Zatiaľ je známe, že sledovanú búdku navštevuje pár, čo je dobrý predpoklad pre úspešné hniezdenie. "Sme presvedčení, že kamera zo spálne kuvikov prinesie prevratné informácie," povedal Slobodník.

Pri ochrane druhu je, ako informoval, kľúčová spolupráca s poľnohospodármi, pretože kuvik spolu s plamienkou driemavou hniezdi na západnom Slovensku takmer výlučne v hospodárskych objektoch. Bezprostredné okolie družstiev tvorí potravný biotop, v jedálničku sú dôležité hlodavce aj hmyz, viazaný na pasienky. Väčšina párov žije v trvalom zväzku, pričom nemení hniezdne stanovisko. Mláďatá po opustení rodičov migrujú na blízke lokality, vzdialené maximálne do pár desiatok kilometrov. Podľa najnovšieho výskumu na Slovensku môže žiť 550 párov. Dlhodobý vedecký monitoring zistil pokles populácie kuvika o 31 až 45 percent, v Česku situácia dosiahla kritické hodnoty 87 až 94 percent.

Komentáre