Ekológia

VIDEO: Vedci zo SAV: Zima vo Vysokých Tatrách sa skončila predčasne

"Odborníci poukázali na to, že úbytok snehovej pokrývky bude mať dosah na vysokohorskú vegetáciu."

TASR, 13. apríla 2024 11:00
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Milan Kapusta

Vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV) zaznamenali vo vysokohorskom prostredí výrazný úbytok snehu po zimnom období v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. Už tretí rok v Starej Lesnej dokumentujú časozbernými fotografiami zmeny stavu snehovej pokrývky vo Vysokých Tatrách. Zameriavajú sa na juhovýchodný svah v oblasti Skalnatého plesa. TASR o tom informovala hovorkyňa SAV Katarína Gáliková.

"Oproti rokom 2022 a 2023 sme v roku 2024 zaznamenali v dôsledku vyšších teplôt výrazný úbytok snehu po zimnom období, a to aj napriek vyšším zrážkam vo forme snehu," uviedla Veronika Lukasová z Ústavu vied o Zemi (ÚVZ) SAV. Podobný stav snehovej pokrývky ako v roku 2024 bol podľa vedcov zaznamenaný v predchádzajúcich rokoch o viac ako mesiac neskôr.



Odborníci poukázali na to, že úbytok snehovej pokrývky bude mať dosah na vysokohorskú vegetáciu. "Prvé fenologické fázy, ako začiatok pučania, obyčajne pozorujeme okolo polovice mája a neskôr. Vzhľadom na tohtoročné meteorologické a snehové podmienky očakávame, že vegetačné obdobie vo vysokohorských polohách sa začne výrazne skôr, preto aj my na oddelení spustíme fenologický monitoring už v polovici apríla," dodala Veronika Lukasová z ÚVZ SAV.



Komentáre