Ekológia

VEĽKÁ PREDPOVEĎ POČASIA: Teploty budú ako na hojdačke

"Marec ako celok by mal v porovnaní s dlhodobým priemerom skončiť ako teplotne nadnormálny. Jeho priemerná mesačná teplota by mala dosiahnuť asi 8 °C, čo je asi 3 °C nad dlhodobým priemerom."

TASR, 22. marca 2024 23:02
Na snímke rozkvitnutá magnólia v Medickej záhrade v Bratislave 19. marca 2024. Foto: TASR - Dano Veselský
Bratislava 22. marca (Teraz.sk) - Uplynulý týždeň priniesol po dlhom období nadnormálnych teplôt ochladenie. Kým február bol mimoriadne teplý, marec priniesol aj mrazivé noci, ktoré poškodili rozkvitnuté ovocné stromy. Síce v meteorológii jar začala už 1. marca, tá astronomická odštartovala tento týždeň. Aké počasie prinesie?

"Uplynulý týždeň ukončil dlhú neprerušené sériu s nadnormálnymi teplotami, ktorá trvala od 23. januára. Ochladenie spôsobil chladnejší a suchý pevninský vzduch, ktorý k nám prenikol od severovýchodu. V dôsledku zmenšenia oblačnosti a utíšenia vetra v nočných hodinách sa vytvorili podmienky na radiačné ochladzovanie zemského povrchu," uviedol pre teraz.sk klimatológ Pavel Matejovič.

Keďže extrémne teplý február spustil vegetačné obdobie asi o 5 týždňov skôr, záhradkárov pokles teplôt v tomto mesiaci vôbec nepotešil. Marec nielenže priniesol viac dní s teplotou pod nulou, ale aj mráz bol oveľa silnejší. "V dňoch 18. až 21. marca klesali minimálne teploty aj v nížinách juhozápadného Slovenska na 0 až -4 °C. Kým do 21. marca sa v Hurbanove vyskytli 4 dni s mrazom, za celý február to bol iba 1 deň. Vo februári na tejto meteorologickej stanici klesla minimálna teplota na -1.7 °C, dňa 19. marca bolo minimum -2.4 °C," priblížil Matejovič.

Ochladenie nebolo citeľné len v noci, zimšie bolo aj cez deň. Maximálne teploty dosahovali len 8 °C. Podľa Matejoviča "však vzhľadom na aktuálne ročné obdobie nemôžeme hovoriť o nejakom výnimočne studenom počasí, ochladenie je výrazné v porovnaní s doterajším charakterom počasia, ktoré u nás panovalo vo februári a v prvej polovici marca."

V závere týždňa sa prechodne oteplilo, v sobotu môžu teploty vyskočiť aj na 20 °C, no nedeľa už taká príjemná nebude. "Na konci víkendu k nám opäť prenikne od severozápadu chladnejší polárny vzduch. Výraznejšie sa však ochladí hlavne na horách, no nejaké snehové vločky alebo krúpky sa môžu pri prehánkach objaviť aj v nižších polohách. Začiatkom budúceho týždňa sa rýchlo od západu nasunie výbežok tlakovej výše. Cez deň bude slnečno, ale v noci možno opäť očakávať nočné mrazy aj v nížinách, ale tie by už nemali byť také silné ako v uplynulom týždni," uviedol klimatológ.

Druhú časť týždňa ovplyvní prílev teplého vzduchu z oblasti Stredomoria. Počas dňa preto treba rátať s oblačnosťou a aj s dažďom. Ako predpovedá Matejovič "maximálne teploty by sa mali pohybovať v intervale 12 až 18 °C, v závere týždňa by na juhu mohli maximálna teploty vystúpiť aj na 20 °C. Zvýšia sa aj minimálne teploty a mrazy by sa už nemali vyskytovať."

Marec ako celok by mal v porovnaní s dlhodobým priemerom skončiť ako teplotne nadnormálny. Jeho priemerná mesačná teplota by mala dosiahnuť asi 8 °C, čo je asi 3 °C nad dlhodobým priemerom. Zrážkovo by mal skončiť rovnako nadnormálny, teda riziko sucha aktuálne nehrozí.

"Jar ako celok skončí pravdepodobne teplotne nadnormálne, no epizodické vpády studeného vzduchu z vysokých zemepisných šírok nie sú vylúčené ani v apríli," upozornil Matejovič. "Hovoria o tom aj viaceré ľudové pranostiky – Ďuro i Marek, mrazom nás zalek."


SOBOTA 23. 3. 2024
Prevažne oblačno, len prechodne menej oblačnosti. Popoludní ďalšie pribúdanie oblačnosti a postupne dážď, ojedinele aj búrky. Lokálne veľmi veterno.
Minimálna teplota: 4 °C až 10 °C
Maximálna teplota: 14 °C až 21 °C
J vietor až 15 až 30 km/h

NEDEĽA 24. 3. 2024
Premenlivá oblačnosť a na viacerých miestach prehánky. Ojedinele aj búrky.
Minimálna teplota: 1 °C až 7 °C
Maximálna teplota: 4 °C až 10 °C
JV vietor až 15 až 35 km/h

PONDELOK 25. 3. 2024
Oblačno až zamračené a na severe miestami, inde len ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: -1 °C až 5 °C
Maximálna teplota: 3 °C až 10 °C
SZ vietor až 15 až 30 km/h

UTOROK 26. 3. 2024
Jasno až polooblačno.
Minimálna teplota: -3 °C až 3 °C
Maximálna teplota: 7 °C až 14 °C
JV vietor až 15 až 35 km/h

STREDA 27. 3. 2024
Prevažne polooblačno a ojedinele prehánky.
Minimálna teplota: 1 °C až 8 °C
Maximálna teplota: 6 °C až 13 °C
JV vietor až 15 až 30 km/h

ŠTVRTOK 28. 3. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky.
Minimálna teplota: 2 °C až 8 °C
Maximálna teplota: 8 °C až 16 °C
JV vietor až 20 až 40 km/h

PIATOK 29. 3. 2024
Premenlivá oblačnosť a miestami prehánky. Ojedinele aj búrky.
Minimálna teplota: 2 °C až 9 °C
Maximálna teplota: 12 °C až 18 °C
JV vietor až 15 až 30 km/h

zdroj: imeteo.sk


Podrobnejšiu predpoveď nájdete TU.

Komentáre