Ekológia

Vedci: Morské vtáky trpia novou chorobou, ktorú spôsobujú plasty

"Keď vtáky prehltnú malé kúsky plastu, spôsobí to zápal tráviaceho traktu. Pretrvávajúci zápal spôsobuje zjazvenie a znetvorenie tkanív, čo ovplyvňuje trávenie, rast a napokon aj prežitie."

TASR, 7. marca 2023 12:13
Ilustračné foto. Foto: TASR - Lukáš Grinaj
Londýn 7. marca (TASR) - U morských vtákov bolo zistené nové ochorenie spôsobené výlučne plastmi. Podľa vedcov z Prírodopisného múzea (NSM) v Londýne majú vtáky, u ktorých bola identifikovaná choroba nazvaná plastóza, zjazvený tráviaci trakt.

Ide o prvý zaznamenaný prípad fibrózy spôsobenej plastmi u voľne žijúcich zvierat, uvádza sa v najnovšej štúdii uverejnenej vo vedeckom časopise Journal of Hazardous Materials. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian.

Zistilo sa, že touto chorobou trpia aj mladé vtáky – predpokladá sa preto, že mláďatá ich rodičia kŕmili potravou kontaminovanou plastmi.

Vedci skúmali víchrovníky bledonohé z Ostrova Lorda Howa (súčasť austrálskeho štátu Nový Južný Wales) s cieľom ozrejmiť vzťah medzi množstvom prehltnutých plastov a orgánom proventriculus – prvou časťou vtáčieho žalúdka.

Zistili, že čím viac plastu vták prehltne, tým viac má jaziev. Toto ochorenie môže viesť k postupnému rozpadu trubicových žliaz v proventriculu (žľaznatom žalúdku).

Strata týchto žliaz spôsobuje, že vtáky sú zraniteľnejšie voči infekciám a parazitom, pričom to ovplyvní aj ich trávenie a vstrebávanie živín.

Výskumníci nazvali toto fibrotické ochorenie plastóza, aby bolo jasné, že ho spôsobujú plasty v životnom prostredí.

Keď vtáky prehltnú malé kúsky plastu, spôsobí to zápal tráviaceho traktu. Pretrvávajúci zápal spôsobuje zjazvenie a znetvorenie tkanív, čo ovplyvňuje trávenie, rast a napokon aj prežitie.

Prírodné materiály nájdené v žalúdkoch vtákov, ako napríklad pemza, nespôsobovali takéto problémy, čo viedlo vedcov k označeniu tohto ochorenia ako ochorenia spôsobeného výlučne plastmi.

Hoci vedci skúmali len jeden druh vtáka v jednej časti sveta, je podľa nich pravdepodobné, že postihnutých je viac druhov. Tvrdia, že potrebný je ďalší výskum, aby sa zistilo, do akej miery je plastóza rozšírená vo svete.






Komentáre