Ekológia

V Pieninskom národnom parku vyzbierali vyše tonu odpadu

"Do čistenia sa zapojilo približne 150 ľudí, z toho 113 žiakov z regiónu."

TASR, 10. apríla 2024 11:39
NP Pieniny. Foto: TASR František Iván

Pieninský národný park dobrovoľníci odbremenili od viac ako tony odpadu. Do akcie Čisté hory a potoky v Pieninách sa počas uplynulého víkendu (6. - 7. 4.) zapojilo približne 150 ľudí, z toho 113 žiakov z regiónu. TASR informoval riaditeľ Správy Pieninského národného parku (PIENAP) Vladimír Kĺč.

"Odpad tvorili hlavne sklenené a plastové nezálohované fľaše, igelity, kovové obaly od farieb, ale našli sme aj plynový šporák, tri bicykle, staré lyže, pneumatiky aj stavebné materiály," vymenoval Kĺč. Je podľa neho zrejmé, že od jesene minulého roku sa popri rieke Dunajec a jej tokoch nahromadil rôzny komunálny odpad, ktorý vyprodukovali obyvatelia. "Pozitívne je, že oproti niektorým predchádzajúcim ročníkom bolo odpadkov takmer o polovicu menej," dodal Kĺč.

K čisteniu najprv prispeli študenti Gymnázia Spojenej školy v Spišskej Starej Vsi, žiaci Základnej školy (ZŠ) Kráľovnej Pokoja z Obec Haligovce, ZŠ z Veľkého Lipníka i študenti Strednej odbornej školy technickej zo Starej Ľubovne. O deň neskôr v akcii pokračovali členovia a dobrovoľníci z Horskej služby PIENAP a Pltníctvo Dunajec - Červený Kláštor. Akciu tiež podporili miestne pltnícke a turistické organizácie, spoločnosť na spracovanie odpadu zo Starej Ľubovne, ale aj Múzeum Červený Kláštor. Pridali sa aj poľskí ochranári a záchranári z Grupy Podhalaňskej. Dobrovoľníci celkovo vyzbierali približne 1050 kilogramov odpadu.




Komentáre