Ekológia

Slováci sa môžu zapojiť sa do sčítania vtáctva na kŕmidlách

"Lackovičová skonštatovala, že celkovo na vtáčích kŕmidlách môže byť zaznamenaných viac ako 40 druhov vtáctva"

TASR, 28. decembra 2021 11:21
Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Remiaš


Sezóna zimného prikrmovania vtáctva je v plnom prúde, do sčítania vtáctva na zimných kŕmidlách sa môže zapojiť aj verejnosť. Podujatie sa koná od 24. do 31. decembra. Údaje možno zaslať vo vyplnenom formulári, alebo zadať do online databázy aves.vtaky.sk. TASR o tom informovali zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti (SOS)/BirdLife Slovensko.

"Posledné mrazivé dni v niektorých regiónoch Slovenska napovedajú, že sezóna návštevnosti vtáčích kŕmidiel bude na mnohých miestach zaujímavá a bude čo sčítavať," myslí si Zuzana Lackovičová z SOS/BirdLife. Dodala, že do sčítania vtáctva sa môže zapojiť každý, kto prikrmuje vtáctvo v mestách, obciach, záhradách, na balkónoch či sídliskách a spočíta vtáky v priebehu tohto týždňa, najneskôr do 31. decembra.
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Lackovičová skonštatovala, že celkovo na vtáčích kŕmidlách môže byť zaznamenaných viac ako 40 druhov vtáctva. Ich počty a frekvencia návštevy krmoviska podľa jej slov súvisia s priebehom zimy. Ak sú zimy miernejšie, aj počty operencov na kŕmidlách sú nižšie. Naopak, ak udrie tuhá zima v kombinácii so snežením alebo poľadovicou, kŕmidlá sa stávajú stredobodom záujmu vtákov v našom okolí. Poznamenala, že z roka na rok sa líši počet i druhové zloženie vtákov pri kŕmidlách.

Presné inštrukcie, ako postupovať pri sčítaní a zasielaní údajov, nájdu záujemcovia aj na webe vtaky.sk. Údaje o počtoch sčítaných vtáčích druhov, ale aj fotografie návštevníkov kŕmidiel, samotných kŕmidiel či kŕdľov kŕmiacich sa vtákov môžu účastníci zasielať e-mailom na prikrmujeme@vtaky.sk. Fotografie alebo videá budú zaradené do súťaže.


Komentáre