Ekológia

Radíme: Eko prístup k Dušičkám spočíva v minimalizme a lokálnosti

"Na hrob môžu ľudia doniesť sklenený svietnik a používať ho každý rok. Doma si podľa Suchánskej tiež vedia znovu naplniť prázdne plastové vložky do kahancov voskom. "

TASR, 31. októbra 2022 13:20
Na archívnej snímke Národný cintorín pred Sviatkom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých v Martine 26. októbra 2022. Foto: TASR - Erika Ďurčová

Ekologický prístup k Dušičkám spočíva v minimalizme a lokálnosti. Na hrob stačí priniesť jeden veniec z prírodných materiálov. Pre TASR to uviedla manažérka projektu prírodného pohrebníctva Funebra Monika Suchánska. Najhoršia kúpa je podľa nej ikebana z plastových kvetov zaliata betónom v kvetináči, LED kahance alebo plastový kahanec s parafínovým voskom.

Veniec si možno dať vyrobiť u lokálnych pestovateľov kvetov alebo si ho vyrobiť sami. Rastliny možno nazbierať aj pri prechádzke v prírode. "Na internete možno nájsť aj mapu lokálnych kvetinových fariem, aj návody na tvorbu vencov," poukázala Suchánska.

Na hrob môžu ľudia doniesť sklenený svietnik a používať ho každý rok. Doma si podľa Suchánskej tiež vedia znovu naplniť prázdne plastové vložky do kahancov voskom. "Ak už aj kúpime plastové kvetiny alebo veniec, môžeme ich po Dušičkách vziať domov a priniesť zasa o rok, aby na cintoríne nedegradovali vplyvom počasia," podotkla.

Odpad z cintorínov podľa Suchánskej končí v zmesovom odpade, ktorý sa buď skládkuje alebo spaľuje. Ide o dva najmenej efektívne spôsoby nakladania s odpadom. "Pokiaľ má cintorín separovaný zber, je šanca, že na triediacej linke sa dostane na recykláciu aspoň jeho časť," povedala. Suchánska zároveň dodala, že vedia aj o prípadoch, keď vývozca odmietol vyviezť separovaný odpad, pretože v kontajneri bol aj odpad, ktorý tam nepatrí. Ak na cintoríne nie je zber bioodpadu, živé kvety možno vziať domov do kompostu.

"My odporúčame počas Dušičiek napríklad zapojiť vyškolených dobrovoľníkov, ktorí by na kontajnerových stanoviskách ľudí usmerňovali a tým zároveň učili triediť cintorínsky odpad," uviedla Suchánska.

Tvrdí, že na cintorínoch pozorujú stále viac hrobov prekrytých kamennými platňami namiesto zelenej výsadby, veľké množstvo plastových vencov a kahancov, a to niekde aj desiatky kusov na jednom hrobe. Viac sa podľa Suchánskej objavujú LED kahance. Tie sú elektroodpadom, ten sa na cintorínoch nezbiera a tak aj s baterkami končia v zmesovom odpade alebo v žltom kontajneri. "Častejšie sa objavujú aj zdanlivo prírodné vence, ide však o umelý mach, chemicky farbené sušené kvety a takéto vence obsahujú aj lepidlá a drôty," podotkla.




Komentáre