Ekológia

Ponitrianske múzeum ukáže, ako sa za polstoročie zmenila príroda

"Interaktívna výstava je zameraná predovšetkým na žiakov druhého stupňa základných škôl a študentov stredných škôl."

TASR, 24. novembra 2020 12:13
Na ilustračnej snímke holoruby s vývoznými lesnými cestami (zvážnicami) vo Volovských vrchoch v Slovenskom rudohorí neďaleko mesta Spišská Nová Ves. Foto: TASR Milan Kapusta

Polstoročie zmien prostredia v nitrianskom regióne je názov výstavy, ktorú v týchto dňoch sprístupnili v Ponitrianskom múzeu v Nitre. Pozostáva zo zbierky fotografií, ktoré vznikli v 70. a 80. rokoch minulého storočia a zachytávajú zmeny ekosystémov v Nitrianskom kraji.

Výstava mapuje rôzne lokality z pohľadu biodiverzity a podľa jej tvorcov nesie predovšetkým environmentálny a edukačný odkaz. „Výskum zoologičky Hany Husárovej, ktorá je pracovníčkou múzea a autorkou výstavy, spočíval v pozorovaní a fotodokumentácii totožných prírodných oblastí a zástupcov živočíšnej ríše. Potvrdil a poukázal na to, ako sa konkrétne ekosystémy vplyvom ľudského pôsobenia zmenili,“ uviedla PR manažérka múzea Zuzana Vilčeková.

Ako pripomenula, interaktívna výstava je zameraná predovšetkým na žiakov druhého stupňa základných škôl a študentov stredných škôl. „Zaujímavá je však aj pre laickú verejnosť. Návštevníci majú možnosť porovnať, ako sa po polstoročí zmenila krajina, ktorú tak dobre poznajú,“ dodala Vilčeková. Výstava potrvá do 31. decembra.

Komentáre