Ekológia

Počas Dušičiek sa treba správať úctivo aj k prírod

"Programy CEEV Zelená škola a Funebra vyzývajú školy i verejnosť, aby zabudli na plastové dekorácie počas Pamiatky zosnulých."

TASR, 16. októbra 2023 11:12
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Počas Dušičiek sa treba na cintorínoch správať nielen s úctou k zosnulým, ale aj k prírode. Ľudia každoročne nanosia na cintoríny tony plastov, pričom na väčšine z nich nie sú kontajnery na triedený odpad. TASR o tom informovala Eva Sládková z Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica.

Programy CEEV Zelená škola a Funebra vyzývajú školy i verejnosť, aby zabudli na plastové dekorácie počas Pamiatky zosnulých. "Úcta a láska k našim blízkym sa dá vyjadriť rôznymi spôsobmi, naozaj netreba nosiť plastové kytice či vence. Tie sa totiž ani nedajú zrecyklovať. Skúsme to tento rok citlivo a s rešpektom k prírode a ľuďom," vyzvala manažérka programu Zelená škola Zuzana Gallayová.

Školy zapojené v programe Zelená škola "robia, čo učia" a environmentálne vzdelané deti potom často inšpirujú aj rodičov, opisuje centrum. "Pripravili sme pre školy súťaž. Pedagogičky môžu s deťmi pripraviť prírodný biologicky rozložiteľný veniec len s pomocou jutového špagátu (bez polystyrénového základu, bez taviacej pištole) a prírodného materiálu. A ukázať rodičom, že sa to dá aj takto," povedala Monika Suchánska z projektu Funebra, ktorý sa venuje prírodnému pohrebníctvu. Vlani sa do Dušičkovej výzvy zapojilo 70 škôl. Organizátorky veria, že tento rok to bude ešte viac.





Komentáre