Ekológia

Na Sandbergu pribudne kamerový dohľad

"Pre časté porušovanie pravidiel pohybu návštevníkov v lokalite Sandberg sa bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves rozhodla zintenzívniť osvetu v oblasti ochrany vzácnej lokality."

TASR, 4. mája 2021 9:45
Na archívnej snímke paleontologická lokalita Sandberg, ktorá je súčasťou Národnej prírodnej rezervácie Devínska Kobyla. Foto: TASR Dano Veselský

Na významnej paleontologickej lokalite Sandberg v Bratislave pribudne kamerový dohľad a doplnené a vizuálne zjednotené bude aj tabuľové značenie. Na sociálnej sieti to oznámil splnomocnenec bratislavského primátora pre životné prostredie Andrej Kovarik. Ochranári i samosprávy sa totiž na Sandbergu stretávajú s častým porušovaním pravidiel pohybu návštevníkov, ale aj ničením tunajšej chránenej flóry a fauny.

Lokalita Sandberg je podľa Kovarika obrovská výzva na usmernenie pohybu návštevníkov. V sobotu (1. 5.) preto inštalovali drevené oplotenie a doznačili prístup z hornej časti, skadiaľ ľudia často schádzali po nelegálne vyšliapaných chodníkoch. "Najčastejší argument je, že ľudia nevedia, nevšimli si a podobne. Takto by malo byť úplne zrejmé, kadiaľ pokračovať ďalej a kadiaľ nie," uviedol splnomocnenec.

Zároveň poukázal na legislatívu s pravidlami pohybu v rezervácii. Ich nerešpektovaním, ako tvrdí, každý vedome či nevedome prispieva k likvidácii vzácnej lokality. "Napríklad priamo - zašliapavaním vzácnych a ohrozených druhov alebo nepriamo, keď následkom takéhoto konania dochádza aj k zachladnutiu vajíčok či úhynu mláďat. Napríklad vzácnych včelárikov zlatých, ktoré tu hniezdia," priblížil Kovarik.

Na archívnej snímke náučný prírodovedný areál pre deti aj dospelých na Sandbergu pri Devínskej Novej Vsi. Foto: TASR Štefan Puškáš


Pre časté porušovanie pravidiel pohybu návštevníkov v lokalite Sandberg sa bratislavská mestská časť Devínska Nová Ves rozhodla zintenzívniť osvetu v oblasti ochrany vzácnej lokality. Snahou samosprávy je tiež nainštalovať panoramatickú kameru dohliadajúcu na ochranu lokality. Mestská časť zároveň pripomína, aby obyvatelia prípadné nevhodné správanie a porušovanie zákona nahlasovali dohľadovému centru.

Na význam lokality Sandberg upozorňuje aj bratislavský magistrát, ktorý ubezpečuje, že má eminentný záujem o ochranu tejto cennej lokality. V kontakte s polmiliónovou metropolou sa tam podľa mesta nachádza z viacerých hľadísk jedna z najvýznamnejších lokalít pre ochranu prírody na Slovensku. "Antropický tlak obyvateľov na takto významnú lokalitu je teda veľmi silný, a preto potrebujeme intenzívnejšie usmerňovať návštevníkov tak, aby neprichádzalo k ďalšiemu poškodzovaniu tejto lokality," podotkla hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Štátna ochrana prírody SR avizovala posilnenie stráže prírody v národnej prírodnej rezervácii Devínska Kobyla, ktorej súčasťou je aj Sandberg (Pieskovec). Na území so štvrtých stupňom ochrany totiž zaznamenáva zvýšený počet priestupkov a porušení zákona o ochrane prírody. Pri riešení porušení zákona môže stráž v závislosti od závažnosti zisteného priestupku udeliť blokovú pokutu do výšky 300 eur.

Komentáre