Ekológia

Kŕmidlo pre vtáky nemá byť umiestnené blízko frekventovanej cesty

"Pri výbere miesta pre kŕmidlo treba podľa ornitológov dávať pozor aj na túlavé mačky."

TASR, 16. decembra 2021 13:19
Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Remiaš

Kŕmidlo pre vtáky nemôže byť v meste umiestnené blízko frekventovanej cesty. Môže tam dôjsť k zrážke s autami. Ďalším problémom sú presklené plochy, pretože vtáky nerozoznajú číre sklo ako prekážku. Upozorňuje na to environmentálna organizácia Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko.

Pri výbere miesta pre kŕmidlo treba podľa ornitológov dávať pozor aj na túlavé mačky. Kŕmidlo radia vždy umiestniť na bezpečné miesto, aby sa k nemu alebo aj priamo do neho nedostali mačky. "Časť krmiva skončí vždy na zemi a niektoré druhy s obľubou zbierajú potravu aj na zemi, preto je tento pohľad veľmi dôležitý," uvádza SOS/BirdLife. Dodáva, že vtáky musia mať vhodný výhľad, aby dokázali včas spozorovať blížiace sa nebezpečenstvo a uniknúť.

Organizácia upozorňuje aj na presklené plochy. Tie, ktoré odzrkadľujú okolie a v odraze vidieť oblohu alebo strom, spôsobujú kolízie a časté úhyny. "Na takéto miesta kŕmidlá nevykladajme," zdôrazňujú environmentalisti.

SOS/BirdLife poukazuje aj na prikrmovanie vodného vtáctva na mestských vodných plochách. V tomto prípade treba brať zreteľ na to, aby ľudia vtákom viac neublížili ako pomohli. "Koncentrácia väčšieho množstva vodných vtákov môže viesť k častým kolíziám, napríklad s autami, vodičmi elektrických vedení či dokonca so psami," podotýkajú ornitológovia.

Komentáre