Ekológia

K vzdelávacej včelnici v Kokave nad Rimavicou pribudol Motýlí dom

"Súčasťou Motýlieho domu bude vzdelávací program, ktorý vytvoria lektori - ekológ David Turčáni a krajinná architektka Soňa Keresztesová."

TASR, 24. júna 2021 11:55
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Erika Ďurčová
Kokava nad Rimavicou 24. júna (TASR) - Občianske združenie Včelí kRaj v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár, ktoré už niekoľko rokov prevádzkuje v lokalite Liešnica vzdelávaciu včelnicu, rozširuje svoju ponuku o Motýlí dom. Je to prvá stavba svojho druhu na Slovensku a zároveň prvé centrum vzdelávania o motýľoch.

Motýlí dom je postavený v rámci areálu vzdelávacej včelnice Včelí kRraj. Dom umožňuje zážitkové pozorovanie domácich druhov motýľov počas sezóny, ktorá trvá od apríla do septembra. Motýlí dom má dve miestnosti – tzv. vstupnú a motýliu časť. Drevenou konštrukciou pripomína archu. "Tvar archy je použitý úmyselne, pretože rovnako ako bájna archa, aj tento projekt sa snaží nielen zachraňovať, ale aj edukovať o význame živočíchov nevyhnutných pre ľudstvo," uviedol autor projektu David Turčáni.

Okrem motýlej časti sa v dome nachádzajú aj chovné klietky a malá krytá učebňa. Sú tam rôzne hostiteľské rastliny, zóna pre vývin kukiel a oddychovú časť s lavičkami pre sledovanie motýľov. Ďalšia väčšia učebňa je vonkajšia a poskytuje priestor bádateľom a pre vzdelávaciu časť programu.

Návštevníci tam môžu vidieť všetky fázy vývoja tohto hmyzu, od vajíčka, cez húsenice a kukly až po motýle. Môžu obdivovať druhy, ktoré žijú u nás, prevažne babôčkovité.

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP


Súčasťou Motýlieho domu bude vzdelávací program, ktorý vytvoria lektori - ekológ David Turčáni a krajinná architektka Soňa Keresztesová. Tím dopĺňa entomológ so špecializáciou na motýle - Gabriela Benčuríková.

„Cieľom je vytvoriť program, ktorý prevedie žiakov a návštevníkov svetom motýľov - biológiou, životnou stratégiou, najznámejšími druhmi, ale aj problémami spojenými s klimatickou zmenou," priblížil vzdelávaciu časť programu Turčáni.

Projekt Motýlieho domu podporil Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) sumou 6450 eur cez členský príspevok Rozvojovej agentúry BBSK v oblastnej organizácii cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie.

Komentáre