Ekológia

Ekocentrum v Čunove prinesie aj náučné a interaktívne prvky

"Vybudovať sa má v zrekonštruovanej národnej kultúrnej pamiatke kaštieľa a sýpky. Kaštieľ zrekonštruuje kraj spolu s Rakúskom, druhá etapa projektu je revitalizácia záhrady."

TASR, 10. marca 2021 0:31
Interaktívne ekocentrum má vzniknúť v priestoroch chátrajúcej národnej pamiatky - kaštieľa a sýpky v rámci medzinárodnej spolupráce. Foto: FB Juraj Droba

Biotopové jazierko schopné samočistenia, záchranná stanica pre zranené živočíchy, ako aj ďalšie zážitkové a interaktívne prvky v podobe drevenej dráhy nad mokraďou, šplhacieho totemu, interaktívnej steny či zážitkového chodníka "bosou nohou". Aj to by malo byť súčasťou zrevitalizovanej záhrady za budúcim multifunkčným nadregionálnym enviro-vzdelávacím centrom v bratislavskom Čunove. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman.

"Pri čunovskom kaštieli vytvoríme interaktívny enviropark," napísal na svojom Facebooku bratislavský župan Juraj Droba. "Bude súčasťou nového enviro-vzdelávacieho centra, ktoré v kaštieli ideme vybudovať. V tomto veľkom projekte sa nám podarilo spojiť dve dôležité úlohy župy – ochranu pamiatok aj prírody. Schátraný čunovský kaštieľ v spolupráci s pamiatkármi zrekonštruujeme a už máme plány aj pre záhradu, ktorá ho obklopuje," dodal Droba.

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd


"Postavíme v nej zaujímavé interaktívne prvky, napríklad biotopové jazierko schopné samočistenia, vtáčie hniezdo, drevenú dráhu nad mokraďou, šplhací totem, interaktívnu stenu, zážitkový chodník „bosou nohou“, ale aj záchrannú stanicu pre zranené živočíchy," priblížil ďalej plány pre záhradu budúceho enviroparku predseda BSK.

Nové ekoncentrum má vzniknúť v rámci projektu nadregionálnej spolupráce medzi Bratislavským krajom s partnermi na rakúskej a maďarskej strane. Vybudovať sa má v zrekonštruovanej národnej kultúrnej pamiatke kaštieľa a sýpky. Kaštieľ zrekonštruuje kraj spolu s Rakúskom, druhá etapa projektu je revitalizácia záhrady, na ktorej má participovať kraj spolu s Maďarskom.
Chátrajúci kaštieľ v Čunove sa má stať aktraktívnym interaktivnym ekocentrom cezhraničného významu. Foto: FB Juraj Droba

Koncom februára sa uskutočnilo úvodné stretnutie všetkých projektových partnerov, Bratislavský kraj ako vedúci partner projektu ich počas realizácie projektu plánuje viacero. Dôvodom je zabezpečenie koordinácie projektových aktivít či výstupov projektu.

Komentáre