Cestovanie

Zoologickú záhradu v Košiciach opäť otvorili

"S výnimkou exotických druhov je väčšina zvierat vo vonkajších výbehoch."

TASR, 11. februára 2021 14:25
Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván
Košice 11. februára (TASR) - Zoologická záhrada Košice vo štvrtok opäť otvorila svoje brány pre verejnosť. Pre výskyt vtáčej chrípky bola od 7. januára zatvorená viac ako mesiac.

Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Košice-mesto od štvrtka zrušila všetky obmedzenia súvisiace s výskytom nákazy, informovala o tom TASR vedúca oddelenia vzdelávania a marketingu košickej zoo Eva Malešová. "Zoologická záhrada je otvorená v riadnom zimnom režime bez obmedzenia návštevníckych hodín, teda od 9.00 h do 16.00 h. V platnosti ostávajú všetky prijaté opatrenia súvisiace s pandémiou a je potrebné ich dodržiavať aj v zoo," uviedla. Vzhľadom na vývoj súčasnej situácie a vládne usmernenia môžu návštevníci, avšak len z okresu Košice, využívať areál na zdravotnú prechádzku a pobyt v prírode.
Na archívnej snímke tulene v košickej ZOO počas kŕmenia. Foto: TASR František Iván

S výnimkou exotických druhov je väčšina zvierat vo vonkajších výbehoch. Návštevníci môžu opäť obdivovať obľúbené pandy červené, leopardy čínske, medvede hnedé, kopytníky, väčšinu dravých vtákov a mnohé ďalšie. Pre pandémiu ochorenia COVID-19 zostávajú zatvorené len pavilóny exotária a minivivária.

Národné referenčné laboratórium vo Zvolene potvrdilo v januári vírus vtáčej chrípky celkovo u siedmich vodných vtákov chovaných v košickej zoo. Išlo o štyri kačice pižmové a tri kačice obojkové. Pravdepodobným zdrojom nákazy bolo voľne žijúce vtáctvo a kontakt s chovanými vtákmi.
Košická ZOO ako jediná na Slovensku a v Čechách chová tukany veľkozobé. V lete sa tam vyliahli dva nové prírastky. Rodičovský pár pochádza z voľnej prírody v Argentíne. Foto: TASR František Iván

Komentáre