Cestovanie

V šestnástich oboplávala Zem: Známa jachtárka príde na Hory a mesto

"Laura Dekkerová bola najmladšou osobou v histórii, ktorej sa podarilo oboplávať Zem sólo."

TASR, 4. februára 2019 9:00
Holandská tínedžerka Laura Dekkerová (na snímke na svojom plavidle máva novinárom) sa 4. augusta 2010 vydala na plavbu okolo sveta. Foto: TASR/AP
Na jubilejný 20. ročník medzinárodného festivalu horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý sa uskutoční v Bratislave od 27. do 31. marca, zavíta holandská jachtárka Laura Dekkerová. "Najmladší človek na Zemi, ktorý sólo oboplával zemeguľu, 518-dňovú plavbu absolvovala na 12 metrov dlhej dvojsťažňovej plachetnici v roku 2010, keď mala len neuveriteľných 16 rokov," informovala TASR PR manažérka Zuzana Golianová.

Oboplávala Zem

Holandská jachtárka sa narodila 20. septembra 1995 na Novom Zélande. V roku 2009 zverejnila svoj plán oboplávať zemeguľu sólo, ako najmladší človek v histórii. "Keďže v tom čase mala iba 14 rokov a jej rodičia boli rozvedení, musel o tom rozhodnúť holandský súd. V júli 2010 dostala oficiálne povolenie a 21. augusta 2010 sa vydala na cestu," dodal programový riaditeľ festivalu Alan Formánek k Laure Dekkerovej, ktorá návštevníkom Hory a mesto porozpráva o svojom dobrodružnom živote jachtárky, o plavbe okolo sveta, ale i o svojich nových počinoch na moriach a oceánoch. Súčasťou jej prezentácie bude projekcia filmu Maidentrip americkej režisérky Jillian Schlesingerovej.

More jej je blízke

Dekkerová sa narodila na lodi a prvé roky svojho života strávila na mori. Vlastnila niekoľko lodí, všetkým dala meno Guppy. Plán jej expedície bol vyraziť zo západného pobrežia Portugalska, preplávať Karibik, Panamský prieplav a okolo Indonézie. Jedna verzia cesty, vzhľadom na hroziace útoky pirátov, bola plavba okolo Somálska do Stredozemia, druhou verziou bola plavba okolo Afriky. Jej plán zahŕňal 26 zastavení, pôvodne tiež počítal s tým, že v 14 rôznych lokalitách sa stretne s členmi svojho podporného tímu, ktorí jej pomôžu prekonať náročné úseky, ako napríklad Panamský prieplav. V skutočnosti bolo takýchto stretnutí iba päť, najmä pre zúžený rozpočet. Viackrát je však pomohli iní námorníci. Prostredníctvom družicového systému bola jej plavba na diaľku detailne monitorovaná.

Splnila si sen

Celá cesta trvala 518 dní, od 21. augusta 2010, keď vyrazila z Gibraltáru, do 21. januára 2012, dňa jej pristátia na holandskom ostrove Svätý Martin v Karibiku. Dekkerová bola najmladšou osobou v histórii, ktorej sa podarilo oboplávať Zem sólo. Mala v tom čase 16 rokov. Po vylodení priznala: "Mala som chvíle, keď som si hovorila, čo tu do pekla robím? Ale nikdy som nechcela skončiť. Bol to môj sen, ktorý som si chcela splniť."

Festival oslávi 20 rokov

Organizátori festivalu avizujú aj ďalších zaujímavých hostí a k oslavám 20. ročníka chystajú viaceré akcie. Medzi nimi fotovýstavu Prierez hostí počas 20-ročnej histórie festivalu, výstavu plagátov či fotografií z minulých ročníkov.
"Prinesieme zhutnený a niekoľkonásobne rozšírený outdoorový veľtrh s najrôznejšími atrakciami počas víkendu, tiež viaceré fotovýstavy," dodala manažérka a dramaturgička festivalu Natália Bokníková.

Komentáre