Cestovanie

V Poprade sa v stredu začal Medzinárodný festival horských filmov

"Jeden z najvýznamnejších festivalov svojho druhu na svete opäť privíta filmárov, dobrodruhov a milovníkov hôr z celého sveta. "

TASR, 10. októbra 2024 10:09
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najväčšie zastúpenie na 32. ročníku Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF) má slovenská kinematografia. Spomedzi 44 súťažných filmov je deväť od režisérov zo Slovenska. Šéfka festivalu Mária Hámor informovala, že jeden z najvýznamnejších festivalov svojho druhu na svete opäť privíta filmárov, dobrodruhov a milovníkov hôr z celého sveta. Medzi tradičnými krajinami ako Česká republika, Poľsko, či Španielsko, sa však objavila aj snímka z exotického Ekvádora. O víťazoch festivalovej súťaže rozhodne medzinárodná porota v zložení Milka Raulin z Poľska, Martin Dvořáček z Českej republiky a Martin Kaňuch zo Slovenského filmového ústavu.

„Do súťaže sa prihlásilo 252 filmov, z ktorých do hlavnej súťaže postúpilo 44 snímok. Slovensko bude reprezentovať deväť filmov. Festival sľubuje bohatý program plný inšpirácie, adrenalínu a nevšedných zážitkov z najvyšších hôr sveta. Súťažné filmy pokrývajú široké spektrum žánrov – od dokumentov cez horolezectvo, skialpinizmus, lyžovanie, horský beh, paraglajding, portréty športovcov až po život ľudí v horskom prostredí. Porota rozhodne o držiteľoch Grand Prix, Cene poroty a ďalších piatich ocenení, udelí aj čestné ocenenie,“ uviedla Mária Hámor. Podotkla, že oproti vlaňajšku je vo festivalovej súťaži menej filmov, avšak sú dlhšie.
Filmy budú do 13. októbra premietať v 16 blokoch. Okrem Mestského úradu a Kina Tatran v Poprade, môžu snímky vidieť aj diváci v Kine Mier v Spišskej Novej Vsi a v Kine Iskra v Kežmarku. Okrem hlavného programu sú pripravené aj špeciálne premietania pre školy.
Foto:

Súčasťou programu budú tradične aj besedy s osobnosťami z horolezeckého sveta. Prvá sa uskutoční vo štvrtok (10. 10.) s Martinom Krasňanským, ktorý je jedným z najlepších slovenských lezcov. O deň neskôr do Popradu zavíta Zoltán Demján. "Jedna z najvýznamnejších osobností slovenského horolezectva sa spolu s ďalšími hosťami podelí o svoje skúsenosti a spomienky na najvýznamnejšie horolezecké výkony, ako aj osobné reflexie na roky strávené v horách," doplnila Hámor. Tretia beseda bude v sobotu (12. 10.) s Danielou a Robertom Jasperovcami pod názvom Eiger - náš život. V priestoroch Mestského úradu v Poprade môžu návštevníci vidieť aj sprievodné výstavy - Čaro návratov od Ladislava Janigu a Expedícia Himaláje '84 - Sagarmatha od Vladimíra Launera.

Všetky informácie o programe a predaji vstupeniek nájdu záujemcovia na stránke www.mfhf.sk.

Komentáre