Cestovanie

V Dolnom Kubíne polievajú lipu vodou zo všetkých kútov sveta

"Lipu sútokov sveta poliali už donesenou vodou napríklad z riek Jordán, Mississippi, Níl, Temža, Seina, Dneper, Tiber, Han, ale aj z Niagarských vodopádov."

TASR, 8. júla 2015 10:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Na priestranstve pred dolnokubínskou radnicou rastie už viac ako šesť rokov Lipa sútokov sveta. Ktorýkoľvek turistický návštevník i obyvateľ oravskej metropoly môže priniesť na jej príležitostné poliatie vodu z akéhokoľvek kúta sveta. Podrobný zoznam poliatí lipy má už 249 riadkov.

"Lipa je prirodzený symbol slovanstva a túto našu sme povýšili na symbol spolupatričnosti nášho mesta s okolitým svetom. Úctyhodný počet ľudí, ktorí si dali tú námahu doniesť vodu na jej poliatie z ďalekých ciest, svedčí o tom, že sa podarilo založiť originálnu tradíciu," uviedol pre TASR Vladimír Adamec z kancelárie primátora.

Podmienky sú jednoduché


Jedinou podmienkou oficiálneho zapísania do príslušného zoznamu je podľa neho fotografické zdokumentovanie nabratia vody z akéhokoľvek ďalšieho potoka, rieky, jazera či mora kdekoľvek na Slovensku alebo v zahraničí, vyplnenie čestného prehlásenia a jeho doručenie spolu s vodou do podateľne radnice.

Lipu sútokov sveta poliali už donesenou vodou napríklad z riek Jordán, Mississippi, Níl, Temža, Seina, Dneper, Tiber, Han, ale aj z Niagarských vodopádov, Atlantického a Indického oceána, Baltského a Juhočínskeho mora, Perzského zálivu či z viacerých slovenských i zahraničných horských plies a prameňov.

ODPORÚČAME AJ:
Grécke ostrovy symbolizujú diverziu Európy, ktorú nie je ľahké nájsť
Na dovolenku nemožno odísť rovno z práce, radí psychologička
Kolový mlyn: Spoznajte život mlynárov v Jelke
Dovolenkujte na Slovensku: V Divíne spoznáte históriu aj sa okúpete
Pred odchodom na dovolenku si riadne zabezpečte domácnosť

Komentáre