Cestovanie

Grécke ostrovy symbolizujú diverziu Európy, ktorú nie je ľahké nájsť

"Grécke ostrovy sú unikátne, ak ste tam boli aspoň raz, tak si ich zapamätáte. Zapamätáte si ich vône, farby, zvuky. "

TASR, 7. júla 2015 8:00
Grécky ostrov Rodos. Foto: Webmagazin.sk
Grécko nie je len problematický člen eurozóny, ale aj krajina s unikátnym ostrovným svetom. Grécke ostrovy symbolizujú diverzitu Európy, ktorú, mám pocit, nie je ľahké inde nájsť. Povedal pre TASR vysokoškolský pedagóg Matej Jaššo, autor knihy Moje grécke ostrovy.

„Grécko navštevujem pravidelne už štvrťstoročie. Grécke ostrovy sú unikátne, ak ste tam boli aspoň raz, tak si ich zapamätáte. Zapamätáte si ich vône, farby, zvuky. Zaujali ma aj z hľadiska regionálnej identity, pretože to je téma, ktorou sa zaoberám aj profesionálne. Každý z ostrovov má svoju vyprofilovanú identitu, ktorá sa líši,“ zdôraznil Jaššo.

Do svojej publikácie nezahrnul najväčšie a ani najznámejšie ostrovy, ale skôr menej známe lokality, ako je Skopelos, autorovi pripomínajúci „trochu pohodlného starého mládenca.“ Okrem neho Jaššo predstaví aj Naxos, Mykonos, Paros, Amorgos, Skiathos, Alonissos, Kefaloniu a Karpathos.

„Tieto ostrovy sa mi zdali esenciou toho, čo Grécko znamená. Sú reprezentatívne aj z hľadiska gréckych regionálnych odlišností. Sú tam zastúpené ostrovy zo súostrovia Kyklady. To je to najgréckejšie Grécko s modrými okenicami a veternými mlynmi. Sú tam ostrovy zo súostrovia Sporady, čo je príkladom iného Grécka, zalesneného, voňavého s vlhkou klímou, čistým morom a pomerne vysokými ekologickými štandardmi,“ vysvetlil Jaššo.

Zo svojho výberu má najvrúcnejší vzťah ku Skopelosu a Amorgosu. „Sú to ostrovy s brilantnou identitou, čisté, pôvodné, veľmi zaujímavé a neopakovateľné,“ dodal Jaššo. Kniha Moje grécke ostrovy má dvoch krstných otcov, gréckeho veľvyslanca v SR Nicolasa Panagiotisa Plexidasa a popredného fotografa a cestovateľa Filipa Kuliseva. „Grécke ostrovy sú naozaj mimoriadne originálnymi miestami, ponúkajúcimi nielen krásne more a zaujímavú architektúru, ale najmä inšpiráciu na zamyslenie. Zachytiť ich nenapodobiteľnú atmosféru nie je jednoduché, no myslím si, že autorovi sa to podarilo,“ povedal Kulisev.

Kniha je vydaná vlastným nákladom niekoľkých stoviek kusov. „Dostatočne mi to zabezpečilo autorskú slobodu, na ktorej som trval. Umožnilo mi to spraviť knižku najlepšie, ako som vedel,“ uzavrel Jaššo.

ODPORÚČAME AJ:
Na dovolenku nemožno odísť rovno z práce, radí psychologička
Kolový mlyn: Spoznajte život mlynárov v Jelke
Pred odchodom na dovolenku si riadne zabezpečte domácnosť

Komentáre