Cestovanie

Tri najväčšie slovenské ZOO znova otvorili

"Dnes sa takmer po takmer dvoch mesiacoch pre návštevníkov znova otvorili brány ZOO v Bratislave, v Košiciach a v Bojniciach. Všade platí sprísnený režim a preventívne hygienické opatrenia opatrenia."

TASR/Webmagazin.sk, 6. mája 2020 16:38
Bez popisu Foto: TASR


V stredu otvorili svoje brány pre verejnosť tri najväčšie zoologické záhrady na Slovensku. Po takmer dvoch mesiacoch sprístupnili najmä vonkajšie expozičné časti. Návštevníci môžu vstúpiť iba s ochranným rúškom na tvári, pri vstupoch sú pripravené dezinfekcie rúk, vnútorné pavilóny ostávajú zatiaľ zatvorené. Hoci napríklad v Bratislave je možná aj platba vstupného v hotovosti, všetky ZOO odporúčajú návštevníkom využiť najmä bezkontaktný online nákup vstupeniek.

V Bratislave otvorili aj Dinopark


Pre návštevníkov budú sprístupnené všetky vonkajšie expozičné časti. "Pavilóny budú zatiaľ uzavreté, aby nedochádzalo k možnému zhromaždeniu sa väčšieho počtu návštevníkov v uzavretých priestoroch. Občerstvenie v bufetoch bude podávané z predajných okienok bez možnosti sedenia," spresnilo vedenie zoo. V rámci celej záhrady budú na frekventovaných miestach umiestnené oznamy upozorňujúce na dodržiavanie hygienických opatrení, ktoré majú za cieľ chrániť ľudí a zamedziť možnému šíreniu nového koronavírusu. Medzi opatrenia patrí aj dodržiavanie primeraných rozstupov. DinoPark bude pre návštevníkov sprístupnený, avšak okrem 3D kina, detského tetovania a zmrzliny.

Foto: TASR


V Bojniciach s novinkou


Novinkou v Bojniciach je sprístupnenie hlavného vstupu, ktorý bol od minulého roka pre rekonštrukciu priľahlej budovy uzatvorený. V zoo platí upravený a doplnený návštevnícky poriadok, ktorý je zameraný na bezpečnostné a hygienické nariadenia. Upravené sú aj otváracie hodiny, návštevníci môžu bojnickú zoo navštíviť denne od 10.00 do 16.00. Medzi ďalšie opatrenia patrí aj rozmiestnenie dezinfekčných staníc s manuálnymi dávkovačmi dezinfekčných prostriedkov na viacerých exponovaných miestach. Vivárium, pavilón slonov a pavilón opíc nebudú zatiaľ pre návštevníkov sprístupnené. Otvorená je predajňa suvenírov, vstup je povolený len po jednej osobe, v prevádzke sú tiež bufetové zariadenia, ktoré majú svoje osobitné hygienické a bezpečnostné opatrenia.

Foto: TASR


V Košiciach jednosmerky a rúškomat


Zoo Košice sprístupní celý areál, no zatvorené ostanú exotárium a minivivárium. Návštevníci sa môžu pohybovať len v jednom smere. Vodidlom pre nich sú biele šípky vedúce návštevníckou trasou. Pomôckou pre dodržiavanie bezpečnej vzdialenosť vo vstupnom koridore sú dištančné čiary. Pravidlá zoo budú zverejnené na tabuli pri vstupnej bráne či vo viacerých častiach areálu. Na desiatich miestach nainštalovali dávkovače s dezinfekčnými roztokmi. Zoo tiež pripomína povinnosť nosiť ochranné rúško.
Novou službou pre návštevníkov bude rúškomat umiestnený hneď za vstupom. Návštevníkom od stredy slúži aj ZOOshop. Svoje brány v Košiciach otvoril aj DinoPark, k dispozícii sú aj niektoré bufety. Do odvolania bude pre návštevníkov zatvorené 3D kino, rovnako ako aj požičovňa detských vozíkov či automaty na krmivo.

Komentáre