Cestovanie

Obyvatelia Sniny by privítali, keby nevyužitá modrá budova fungovala

"Pozemky v rámci oplotenia súkromného vlastníka sú zarastené. Priľahlá časť patrí podľa Paľovčíka mestu, ktoré trávnaté plochy udržiava kosením."

TASR, 5. septembra 2018 9:00
Na snímke nevyužívaná modrá budova, ktorá vyrástla pred mnohými rokmi na Hviezdoslavovej ulici v Snine Foto: TASR/Michaela Zdražilová
Obyvatelia Sniny by privítali, ak by sa nevyužívaná modrá budova, ktorá vyrástla pred mnohými rokmi na Hviezdoslavovej ulici, sfunkčnila. Ako TASR informoval mestský právnik Ján Paľovčík, budova mala slúžiť ako nebytové priestory pre poskytovanie drobných služieb obyvateľstvu. Dokončená však nebola. V minulosti sa tam podľa jeho slov dlhodobo stretávali aj neprispôsobiví občania. „Nový vlastník prijal opatrenia, aby zamedzil vstupu," vysvetlil s tým, že zamuroval okná a dvere, zároveň objekt oplotil. Kedysi navštevovala z tohto dôvodu lokalitu častejšie aj mestská polícia. „V súčasnosti to už nie je potrebné," doplnil.

Nádej na obnovu


Pozemky v rámci oplotenia súkromného vlastníka sú zarastené. Priľahlá časť patrí podľa Paľovčíka mestu, ktoré trávnaté plochy udržiava kosením. Podľa neho mesto má záujem o to, aby sa budova sfunkčnila. „Nový vlastník v súčasnosti rozbieha aktivity na dokončenie stavby. Za týmto účelom bolo na poslednom májovom rokovaní mestského zastupiteľstva schválené uznesenie o prenájme časti mestského pozemku za účelom výstavby prístupovej cesty a parkovísk pre budúce obchodné centrum, na náklady nového vlastníka budovy," vysvetlil.

Miesto pre tínedžerov i bezdomovcov


„Mám 30 rokov a pamätám si tu budovu odjakživa. Pamätám si, že bola vždy schátraná, potom sa trošku opravila, do takého stavu, ako je teraz a momentálne zase chátra," povedal pre TASR Sninčan Tomáš Potocký s tým, že pravdepodobne pred rokom objekt ohradili. „Ale pred tým tam chodili bezdomovci, mladí sa tam stretávali," spomenul. Pokračoval, že sám, keď bol dieťa, tam rád s partiou zašiel. „Bolo to veľké, dalo sa tam všade ísť, ale určite je lepšie, že je to oplotené. Myslím, že tam nikto nechodí," dodal.

Budova v Snine mala slúžiť ako nebytové priestory pre poskytovanie drobných služieb obyvateľstvu. Dokončená však nebola. Foto: TASR/Michaela Zdražilová


Podľa jeho ďalších slov určite na objekt nie je pekný pohľad. „Mal som informácie, že sa to malo zbúrať, niečo stavať, ale podľa mňa sa tam nič nepostaví," poznamenal. Bol by však rád, ak by objekt plnil nejaký účel. Ako tréner Black Tiger Taekwondo Klub Snina by tam privítal telocvičňu a posilňovňu, obchodov je podľa neho v meste dosť.

Pamätá si ju z detstva


V neďalekej bytovke žije približne osem rokov aj Sninčanka Michaela Andrejcová. „Budovu si pamätám ešte z detstva, že ju začali stavať, ale na aký účel, neviem," uviedla pre TASR. Počula však, že tam mala byť diskotéka, bar alebo reštaurácia. Časy, keď tam chodievali neprispôsobiví občania, si pamätá. Vnímala toto obdobie intenzívnejšie, pretože jej syn navštevuje škôlku, ktorá je blízko. „Aj keď oni pôsobili tak neškodne, tí bezdomovci, ale tak jasné, že sa človek bál, pretože tam i alkohol bol i bohviečo," poznamenala. Na nedostavaný objekt si už zvykli. „Nie je to nič pekné, lebo aj tie okná sú porozbíjané. A čo na to vravia cezpoľní, to neviem," spomenula. Predstaviť si tam vie napr. obchod, zdravotné stredisko alebo niečo pre mládež. „Skôr niečo pokojné, určite nie bar ani diskotéku," uzavrela.

Komentáre