Cestovanie

Rozhovor: Vrátil sa zo zahraničia, aby spoznával krásy Slovenska

"Slovensku treba dať šancu, hovorí bloger-cestovateľ Radoslav Hoppej. Na cestách ho sprevádza Ľudovít Štúr."

Katarína Bačová, 9. novembra 2017 10:00
Radoslav Hoppej bloguje o svojich cestách po Slovensku. Bardejov bol jednou z jeho vysnívaných destinácii. Foto: Radoslav Hoppej
Cestuje po tých najznámejších turistických miestach Slovenska a tiež objavuje nové. Radoslav Hoppej (28) sa po rokoch v zahraničí vrátil domov, aby konečne spoznal svoju rodnú hrudu. O svojich zážitkoch z ciest píše blog. Hovorí, že Slovensku treba dať šancu, lebo skrýva viac, ako si sami myslíme.

Prečo nosí na ruke Ľudovíta Štúra, podľa čoho si vyberá svoje destinácie a ako musí občas posielat v lete vianočné pohľadnice sa dočítate v rozhovore.

Na svojom blogu mapujete svoje potulky po Slovensku. Kedy sa vo vás prebudila túžba spoznávať rodnú krajinu?

Prišlo to v období, keď som žil a pracoval v Rakúsku. Aj keď mi tam nebolo až tak zle, tak som si uvedomil, že žijem v cudzej krajine, no tú svoju poriadne nepoznám. Nikdy som nebol ani na tých naj turistických miestach, ako je Spišský hrad či Bardejov, a tak som si povedal, že to chcem konečne zmeniť. Dal som výpoveď v práci vo Viedni a vrátil sa po troch rokoch späť domov. Založil som si blog Nie je túra bez Štúra a stal sa zo mňa turista vo vlastnej krajine.

Pri cestovaní do zahraničia blogeri čakajú na lacné letenky alebo idú do tepla. Ako si vyberáte svoje destinácie vy?

Snažím sa moje (š)túrovanie a cestovanie plánovať tak, že striedam tie známejšie turistické miesta s tými možno menej známymi, ktoré však podľa mňa majú turistický potenciál a oplatí sa o nich napísať a predstaviť ich. Veľa ľudí sa zvykne smiať, keď im hovorím o svojich cestovateľských snoch v rámci Slovenska, pretože doma vraj nie je možné mať cestovateľské sny. Ale u mňa je to práve naopak, ja ich mám hneď niekoľko a snažím si ich postupne plniť.



Preferujete turistiku alebo mestá?

Doteraz to boli predovšetkým mestá a dedinky, no povedal som si, že chcem k tomu pridať viac prírodu a hory. A od budúceho roka by som chcel možno začať aj s miestami, ktoré sú na Slovensku jedinečné a ojedinelé a oplatí sa ich vidieť. Pretože Slovensko toho ukrýva oveľa viac, ako si my sami myslíme, len mu treba dať šancu.

Čo vás na cestách po Slovensku najviac teší a čo by sme naopak mali v oblasti turizmu vylepšiť?

Každý môj výlet je pre mňa novým zážitkom a vždy sa teším z toho, čo na danom mieste objavím. Okrem toho, že nemusím riešiť poistenie či letenky alebo takú jazykovú bariéru ma baví aj to, že zatiaľ som pri svojich cestách vždy stretol milých a ochotných ľudí.

Čo sa týka oblasti turizmu, tak to je celkom ťažká otázka. Ja som si stihol všimnúť aj to, že na niektorých miestach možno nepracujú tí správni ľudia. Stalo sa mi totiž napríklad aj to, že pri jednom výlete ma pani v informačnom stredisku doslova odhovárala, aby som tam ani nešiel, že tam nemám, čo vidieť. Čo mi prišlo dosť divné, keďže ona je presne tým človekom, ktorý by mal to miesto vedieť “predať”.

Z každého môjho výletu posielam tiež niekomu pohľadnicu, snažím sa trošku túto tradíciu oživiť, no na veľa miestach sa mi stáva, že žiadne pohľadnice s miestnym motívom nemajú, alebo som si mal aj počas leta kúpiť pohľadnice s vianočným motívom. Je to skôr len taký detail, ale myslím, že nie som jediný, kto sa na pohľadnice ešte aj dnes pýta.



Na cestách vás sprevádza Ľudovít Štúr, ktorého máte vytetovaného na ruke. V čom je pre vás táto osobnosť inšpiratívna?

Ľudovít Štúr je pre mňa jednou z najväčších slovenských osobností a symbolov. Vytetovať som si ho dal práve v Rakúsku, no vtedy som ešte ani netušil, že bude prepojený aj s mojím blogom. Počas svojho života toho stihol naozaj veľa a dokázal to, že keď sa človek snaží, tak sa mu podarí všetko, čo si zaumieni.

Čo prináša blog do vášho života?

Od začiatku, ako som s blogom začal, tak mu venujem všetok svoj čas a toto moje úsilie mi vracia vo forme nových zážitkov, stretnutí so skvelými ľuďmi a toho, že som videl už desiatky krásnych miest na Slovensku. V neposlednom rade som si uvedomil, že vďaka blogu sa mi podarilo prekročiť už viackrát svoje osobné limity. Snažím sa na ňom pracovať tak, aby sa stal mojou prácou na plný úväzok.

Ako by ste chceli, aby ho vnímali vaši čitatelia?


Snažím sa aj vtipnou formou prinášať zaujímavé tipy a rady prostredníctvom príbehov z mojich krátkodobých či dlhodobejších túr a výletov po našom krásnom Slovensku a ukázať ľuďom, že sa dá toho vidieť naozaj veľa aj za krátky čas. Výlet či dovolenka nemusia byť vždy len o mori a pláži, niekedy stačí ísť len do susedného mesta či dedinky a stojí to za to. Teším sa z každej správy či tipu na nové (š)túrovanie, lebo aj to je pre mňa dôkazom toho, že nie som jediný koho Slovensko a jeho objavovanie baví.

ODPORÚČAME TIEŽ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Humenného do Michalian
Highlighty týždňa: Nová pieseň Kristíny, koniec Ráža a božský Gott
Česká ZOO je európskou raritou, chovajú v nej najviac nosorožcov
Vyskúšali sme novú atrakciu Bratislavy: 82 m nad zemou po lávke UFA

Komentáre