Cestovanie

Vyskúšali sme novú atrakciu Bratislavy: 82 m nad zemou po lávke UFA

"Skywalk prinesie prechádzku po lávke známej bratislavskej vyhliadkovej veže. "

Tablet.TV/TASR, 5. novembra 2017 9:00
Redaktor Tablet.TV Radoslav Šebo vyskúšal novú atrakciu medzi prvými. Foto: Tablet.TV
Bratislava bude mať čoskoro novú adrenalínovú atrakciu. Bude ňou skywalk alebo 360-stupňová prechádzka po lávke vyhliadkovej veže UFO na Moste SNP vo výške viac ako 82 metrov a lanovka, teda spustenie sa z lávky reštaurácie na pláž pod mostom rýchlosťou jeden až dva metre za sekundu. Sezóna by sa mala začať v apríli 2018, lístky sa však budú dať zakúpiť už do konca roka 2017.

Unikátna atrakcia


"Týmto projektom sme sa práve stali metropolou, ktorá ako jediná vo východnej Európe má takúto atrakciu. V Európe je iba jeden takýto projekt a ten sa nachádza v Taline, nikde inde v Európe ho nenájdete," uviedol v utorok na tlačovej besede Lukáš Dobrocký, výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism. Tým by sa podľa neho mohla Bratislava a Bratislavský kraj dostať na zoznam destinácií, ktoré sú pre domácich i zahraničných návštevníkov ešte o čosi zaujímavejšie.

"Skywalk je v sprievode profesionálneho inštruktora prechádzka od 360 stupňov po lávke, pričom návštevník je istený dvoma systémami v oceľovom lane. Na troch chackpointoch bude možné si vyskúšať napríklad náklon nad 80 metrov, prípadne zavesenie sa do priestoru, alebo posadenie sa na lávku," priblížil zhotoviteľ projektu Henrich Bartovič.

Technické parametre


Vytvorených je celkovo 30 kotviacich bodov, z toho jeden je hlavný. Pevnosť jedného kotviaceho bodu je 15 kilonewtonov (kN), pričom 1 kN je 100 kilogramov. Pevnosť hlavného kotviaceho bodu je 20 kN. Dĺžka oceľového lana je 74 metrov a pevnosť 37 kN. Platia však zároveň výškové a váhové limity pre záujemcov. Návštevník, ktorý by si chcel vyskúšať adrenalínovú atrakciu, by nemal mať viac ako dva metre a nemal byť ťažší ako 140 kilogramov.

Prípravné práce projektu predstavujú 180 hodín a realizačné a montážne práce okolo 320 hodín. Projekt za zhruba 40.000 eur je podporený z Dotačnej schémy Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism. Tá je zameraná na rozvoj cestovného ruchu v regióne na rok 2017. Bližšie informácie budú na webe vyhliadkovej veže UFO.

ODPORÚČAME AJ:
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Humenného do Michalian
UNIKÁTNY VLAKOVÝ VIDEOPROJEKT: Z Medzilaboriec do Humenného
Plánujete dovolenku v Grécku? Po Novom roku sa pripravte na novú daň
VIDEO: Pili ste už modré víno?

Komentáre