Cestovanie

Pri prírodnom turizme je dôležitý skúsený sprievodca

"Dôležitou podmienkou úspechu exkurzie je aj originálny produkt. Na Slovensku napríklad zaujala exkurzia Po vlčích stopách, ktorá bola minulý rok takmer úplne obsadená ľuďmi z celého Slovenska."

TASR, 2. apríla 2019 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP
Sledovanie voľne žijúcich zvierat alebo prírodných procesov, fotografovanie či pozorovanie hviezd. Všetky tieto a ďalšie aktivity spadajú do konceptu prírodného turizmu, ktorý už funguje vo viacerých krajinách a začína sa rozvíjať aj na Slovensku. Podľa Tomáša Vidu z neziskovej organizácie Aevis, ktorá sa prírodnému turizmu venuje, je pri týchto aktivitách kľúčové, že nemajú žiadny alebo len minimálny negatívny dosah na prírodu.

"Dôležitá pri týchto aktivitách je interpretácia, ktorú by mal zabezpečovať skúsený sprievodca," myslí si Vida. Za dobrého sprievodcu sú podľa neho ľudia ochotní zaplatiť. Uvádza, že napríklad na českej Šumave sú exkurzie do divočiny so sprievodcom v hodnote 22 eur vypredané hneď na začiatku sezóny. Takéto exkurzie môžu tiež okrem súkromných poskytovateľov organizovať aj správy chránených území.

Dôležitou podmienkou úspechu exkurzie je podľa Vidu aj originálny produkt. Na Slovensku napríklad zaujala exkurzia Po vlčích stopách, ktorá bola minulý rok takmer úplne obsadená ľuďmi z celého Slovenska. "Vidíme teda, že potenciál na Slovensku existuje," konštatoval Vida. Napríklad ďalšia exkurzia z ponuky Aevis, Prales spieva, však má zatiaľ pomerne nízku obsadenosť.

Podľa Vidu by prírodnému turizmu mohol pomôcť aj štát, napríklad vhodnými podnikateľskými podmienkami. "Aj v zahraničí model prírodného alebo udržateľného turizmu funguje tam, kde je podporovaný z pozície štátu a kde sa k nemu pristupuje koncepčne," poznamenal. Takouto krajinou je najmä Slovinsko, ktoré v roku 2017 vypracovalo stratégiu pre udržateľný rast turizmu. V ňom si napríklad rozdelilo krajinu na jednotlivé destinácie ponúkajúce špecifické zážitky, definovalo si cieľové trhy alebo zaviedlo certifikáty kvality. "Tento koncepčný prístup spôsobil, že ciele v oblasti návštevnosti sa im podarilo splniť oveľa skôr, ako pôvodne očakávali," tvrdí Vida. Za ďalšie úspešné krajiny v tejto oblasti považuje Island, Kostariku a Nový Zéland.

O prírodnom turizme diskutovali minulý týždeň aj slovenskí a zahraničí experti na konferencii v Bratislave, ktorú Aevis organizoval. Záštitu nad ňou prevzal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) a zúčastnil sa na nej aj štátny tajomník rezortu Norbert Kurilla. Na konferencii napríklad odborný pracovník z Národného parku Šumava Josefa Štemberka uviedol, že Slovensko má pre prírodný turizmus obrovský potenciál, potrebuje však profesionálny manažment a najmä miestnych sprievodcov.

Komentáre