Cestovanie

Poslaním Múzea Ľudovíta Štúra v Modre je aj prezentácia dejín Modry

"Múzeum Ľudovíta Štúra v súčasnosti sídli v dome č. 84 na námestí v Modre. V tomto dome Ľudovít Štúr 12. januára 1856 zomrel."

TASR, 30. októbra 2015 9:00
Múzeum Ľ. Štúra v Modre Foto: TASR - Michal Svítok
Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre vzniklo ako špecializované literárne múzeum v roku 1965.

Ľudovít Štúr bol politik, jazykovedec, pedagóg, publicista a novinár, najvýznamnejší predstaviteľ slovenského národného života v polovici 19. storočia, kodifikátor súčasného slovenského spisovného jazyka a poslanec uhorského snemu. Narodil sa 28. októbra 1815.

Vláda SR vyhlásila rok 2015, v ktorom uplynie 200 rokov od jeho narodenia, za Rok Ľudovíta Štúra.

Od roku 1998 bolo Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre začlenené do Pamätníka národnej kultúry (PNK) Matice slovenskej. V roku 2000 sa PNK zlúčil so Slovenskou národnou knižnicou (SNK) a presunul sa pod správu Ministerstva kultúry Slovenskej republiky (MK SR). Na základe rozhodnutia MK SR bolo Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre 1. januára 2006 začlenené do Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave.

Hlavným poslaním Múzea Ľudovíta Štúra v Modre je akvizícia, dokumentácia a prezentácia materiálov dotýkajúcich sa života, činnosti a diela Ľudovíta Štúra a jeho generácie na pozadí slovenského národopisného, sociálneho, kultúrneho a literárneho pohybu v období slovenského národného obrodenia.

Múzeum Ľudovíta Štúra v súčasnosti sídli v dome č. 84 na námestí v Modre. V tomto dome Ľudovít Štúr 12. januára 1856 zomrel.

Úlohou múzea je aj starostlivosť o historické, kultúrne, vzdelávacie, umelecké a národopisné tradície Modry a blízkeho okolia a ich uchovávanie. Múzeum ich prezentuje vo vysunutej expozícii v Múzeu slovenskej keramickej plastiky, ku ktorému patrí Galéria Ignáca Bizmayera v rotundovej bašte mestského opevnenia Modry z prvej polovice 17. storočia.

Múzeum Ľudovíta Štúra od roku 1965 sídlilo v priestoroch bývalej modranskej radnice. V roku 2005 mesto ponúklo múzeu náhradný objekt na námestí. Múzeum ho už vtedy čiastočne využívalo, malo v ňom expozíciu Pamätná izba Ľ. Štúra. Nové priestory, do ktorých sa presunulo okolo 5000 zbierkových exponátov a 20.000 knižničných zväzkov, si vyžadovali rekonštrukciu. Ministerstvu kultúry SR sa podarilo nájsť potrebné finančné prostriedky v roku 2014.

Slávnostné otvorenie novej expozície venovanej Ľ. Štúrovi je predbežne naplánované na november 2015.

ODPORÚČAME AJ:
Pri otvorení Balneologického múzea v Piešťanoch bol aj Alfons Mucha
Vlastivedné múzeum v Galante sa stalo Múzeom roka 2014
Ekomúzeá chcú ponúkať ľuďom zážitky a vťahovať ich do diania v regióne
Múzeum F. Kostku približuje život a dielo významného keramikára
Gitarové múzeum ukrýva 1200 exponátov

Komentáre