Cestovanie

Poľovnícky deň v Betliari prinesie sprievod, jarmok i výstavu trofejí

"Súčasťou programu bude aj odovzdávanie vyznamenaní poľovníkom z regiónu Gemer či pasovanie absolventov poľovníckeho kurzu."

TASR, 8. júna 2024 9:45
Zo 6. ročníka Poľovníckeho dňa v areáli historického parku kaštieľa Betliar v sobotu 28. augusta 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

Kaštieľ a park Andrássyovcov v Betliari v okrese Rožňava ožije v sobotu Poľovníckym dňom Gejzu Andrássyho. Celodenné podujatie prinesie poľovnícky sprievod, remeselný jarmok, výstavu poľovníckych trofejí a ďalšie sprievodné aktivity. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea - Múzea Betliar Sandra Petríková.

Poľovnícky deň v Betliari odštartuje po 9.00 h slávnostným poľovníckym sprievodom a otvorením podujatia, nasledovať bude Svätohubertská omša. Súčasťou programu bude aj odovzdávanie vyznamenaní poľovníkom z regiónu Gemer či pasovanie absolventov poľovníckeho kurzu. V rámci sprievodných aktivít na návštevníkov čaká aj remeselný jarmok, ukážky sokoliarstva, výstava poľovníckych trofejí či výstavy poľovníckych plemien psov.

Andrássyovský kaštieľ v Betliari a okolité lesy majú dlhú poľovnícku históriu. V priestoroch kaštieľa v minulosti prebývala aj spoločenská elita, ktorá sa na tunajších poľovačkách zúčastňovala. "Poľovačky na medvede, jeleniu zver, vlky či diviaky sa usporadúvali v betliarskych revíroch a v okolitých lesoch, ktoré obklopujú náš rozsiahly anglický park," priblížila Petríková s tým, že v kaštieli a depozitároch múzea sa zachovala rozsiahla kolekcia pôvodných historických trofejí.

V areáli betliarskeho kaštieľa sa nachádza aj zvernica, ktorá patrí k najstaršie fungujúcim na Slovensku. V roku 1885 ju pre jeleniu, danieliu a mufloniu zver založil gróf Emanuel I. Andrássy. "Jej základ tvorilo 16 jeleníc a päť jeleňov privezených zo Zemplína. V rozširovaní zvernice pokračoval aj Emanuelov syn gróf Gejza I. Andrássy. Počas druhej svetovej vojny zvernica zanikla, ale štátne lesy ju na tomto historickom mieste obnovili už v roku 1967," dodala Petríková.



Komentáre