Cestovanie

Otázky, na ktoré by ste pred výstupom na vrchol mali poznať odpoveď

"Chceli by ste zdolať majestátne vrcholy hôr vo vašom okolí, pretože ide o zábavný a adrenalínu plný šport či koníček? Nie ste si ale istí, či ste dostatočne fit, aké vybavenie potrebujete alebo či môžete ísť von a začať liezť na prvú skalu?"

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 17. decembra 2021 16:21
Ilustračné foto Foto: kasakphoto / Shutterstock.com
Poďme sa zaoberať všetkými dôležitými otázkami, vďaka ktorým budete mať vo všetkom jasno a dobývanie výšin nebude pre vás najmenší problém.

Je horolezectvo vhodné pre každého?
Áno. Aj keď to môže znieť neuveriteľne, lezenie má asi toľko nárokov na silu a flexibilitu ako chôdza. Jediný rozdiel spočíva v tom, že pri každej tejto činnosti používate iné svaly tela. Každý a v akomkoľvek veku preto môže pokojne začať s horolezectvom. Samozrejme, vstupná úroveň bude spočiatku nižšia, skôr či neskôr ale vďaka dobrému tréningu a kvalitnej výbave dosiahnete svoje ciele.

Potrebujete výbavu?
Horolezectvo je jeden z najviac náročných športov na kvalitnú výbavu. Laná, istiace pomôcky, lezecká obuv a prilba nie je všetko.

Treba si tiež uvedomiť, že na začiatku sa ešte s touto aktivitou a výbavou len zoznamujete, čomu treba postupne prispôsobovať aj výber. Postupne a po zoznámení sa s dôležitými detailmi v praxi môžete investovať do výbavy značky Black Diamond, ktorá je na trhu už veľmi dlho a presne vie, ktoré vlastnosti a hodnoty horolezci v praxi najviac ocenia.

Je pred výstupom na vrchol potrebný tréning?
Určite áno. Najlepšie preto je, ak si ešte pred vstupom do reálnej prírody prvé kroky dobre natrénujete v lezeckej hale. Začiatky sú vždy o niečo ťažšie, ale pokiaľ je vaša chuť silnejšia, určite sa dostanete ďaleko. Ak budete nacvičovať v hale, nemusíte riešiť ani horolezeckú výbavu, pretože je väčšinou k dispozícii na požičanie.

Čo sa týka lezenia, zásadné rozdiely teda spočívajú aj v tom, kde aktuálne leziete. Tomu sa potom musí prispôsobiť aj výbava, ktorú si pohodlne a z domu môžete vybrať aj na Sportrysy.

Komentáre