Cestovanie

Náhle zmeny počasia môžu spôsobiť problémy aj dovolenkárom

"Možnosťou pre dovolenkárov je v tomto smere napríklad uzatvorenie cestovného poistenia s komplexným krytím."

TASR, 4. augusta 2019 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo
Náhle a nepredvídateľné zmeny počasia môžu spôsobiť problémy aj dovolenkárom. Vzhľadom na nestabilné počasie a hroziace živelné udalosti v obľúbených dovolenkových destináciách môže dôjsť aj k určitým situáciám, ktorým je však možné predchádzať.

Možnosťou pre dovolenkárov je v tomto smere napríklad uzatvorenie cestovného poistenia s komplexným krytím. Toto poistenie by malo nahradiť nielen liečebné náklady pri úraze či chorobe, ale kryje aj zachraňovacie a vyslobodzovacie náklady na horách i vo vode, alebo stratu a poškodenie batožiny.

"V rámci liečebných nákladov má poistený zabezpečený odvoz do najbližšieho zdravotníckeho zariadenia, prípadne repatriáciu na Slovensko, ak je to potrebné. Dovolenkárom odporúčame, aby v takomto prípade volali asistenčnú službu poisťovne, ktorá pomôže v zabezpečení prepravy klientov v ohrození späť na územie SR, ale pomôže aj pri hospitalizácii, poskytne právnu pomoc i pomoc pri pátraní," radí manažérka pre cestovné poistenie Uniqa Judita Hitková. Dovolenkárov však upozorňuje, že v prípade živelnej pohromy v mieste ich pobytu musia dodržiavať pokyny miestnych úradov, polície a záchranných zložiek.

Pre prípad nepredvídateľných udalostí zároveň odporúča, aby si dovolenkári pred vycestovaním poistili aj storno poplatkov. V rámci komplexného balíka cestovného poistenia je storno kryté automaticky, dá sa však poistiť aj samostatne k liečebným nákladom. V takom prípade môžu dovolenkári ešte pred vycestovaním stornovať zájazd aj z dôvodu živelnej pohromy v cieľovej destinácii. Hitková však zdôraznila, že musí existovať oficiálne vyhlásenie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR k necestovaniu do danej krajiny, alebo k jej opusteniu.

Ak už sa klient nachádza v zahraničí a miesto dovolenky postihne živelná pohroma, môže za rovnakých podmienok ako pri storne poplatkov prerušiť cestu. V takom prípade odporúča poisťovňa riadiť sa pokynmi ministerstva zahraničných vecí a kontaktovať asistenčnú službu poisťovne. "Ak aj ministerstvo zatiaľ oficiálne cestovné odporúčanie na danú oblasť nevydalo a klient sa cíti ohrozený, asistenčná služba poisťovne môže v závislosti od vážnosti situácie rozhodnúť o prevoze do vlasti aj skôr," poznamenala Hitková.

V každom prípade by mali dovolenkári pred vycestovaním, respektíve počas pobytu v krajine, ktorú zasiahla mimoriadna živelná pohroma, sledovať stránku MZVaEZ SR, ktoré vydáva cestovné odporúčania. "Ak je pre danú krajinu vyhlásený stupeň rizika číslo 4, teda necestovať do takejto krajiny, alebo ju opustiť, a poistený by napriek tomuto varovaniu do krajiny vycestoval, alebo ju odmietal opustiť, zotrvával v nej a utrpel by škody, nie je poistením krytý," upozornila Hitková.

Komentáre