Cestovanie

Na Šarišskom hrade upália Morenu a privítajú Vesnu

"Okrem toho bude pripravená aj ukážka výroby medu spojená s jeho ochutnávkou, výroba šperkov z drôtu, výroba vitráže a spracovanie kože a dreva. "

TASR, 28. apríla 2022 10:30
Na snímke Donjon, hlavná obranná veža hradu Šariš. Foto: TASR František Iván

Šarišský hrad sa v nedeľu (1. 5.) prebudí do ranného stredoveku. Návštevníci tam v rámci otvorenia turistickej sezóny môžu na vlastnej koži zažiť stredovekú atmosféru, dobovú zábavu či vítanie jari.

"Našim návštevníkom chceme priblížiť každodenný život stredovekých ľudí, ich remeslá a starých bohov. Počas programu budeme odlievať z bronzu zvon, vyrobíme a vypálime keramiku a fungovať bude aj dobová kuchyňa, z ktorej môžu návštevníci aj ochutnať," hovorí Runa Tkáčiková, pracovníčka mesta Veľký Šariš poverená organizáciou podujatia.

Okrem toho bude pripravená aj ukážka výroby medu spojená s jeho ochutnávkou, výroba šperkov z drôtu, výroba vitráže a spracovanie kože a dreva. Samostatne sa predstavia aj sokoliari, šermiari a lukostrelci.

"Uvítame spolu Vesnu a do tuhého spánku pošleme Morenu pomocou ohňa. Pre návštevníkov sme, samozrejme, pripravili aj malé ochutnávky všetkého, čo môžu na našom kráľovskom hrade zazrieť alebo zavoňať," dodáva Tkáčiková.
Na archívnej snímke zrúcaniny hradu Šariš. Foto: TASR František Iván

Podujatie Život našich predkov s podtitulom Ranný stredovek sa uskutoční v nedeľu o 11.00 h na nádvorí šarišského hradu. Okrem jednotlivých remeselníkov vystúpia aj súbory Svarog, Siváci, Staroslovania a Vojenova družina Lipany. Oficiálne otvorenie turistickej sezóny sa začne o 13.00 h príhovorom primátora mesta Veľký Šariš Viliama Kalla.

Komentáre