Cestovanie

Na rakúskom zámku Eckartsau možno spoznať zánik monarchie v slovenčine

"Asi hodinové prehliadky sú počas slovenských dni 5. 7., 29. 8., 1. a 15. 9., 1. 11. vždy o 14.30 h. "

TASR, 2. júla 2019 8:00
Zámok Eckartsau,archívna snímka. Foto: FB Schloss Eckartsau
Expozíciu Cisár bez koruny – kronika poslednej rozlúčky v rakúskom zámku Eckartsau neďaleko Bratislavy možno absolvovať so slovenským sprievodcom. Týka sa konca vyše 600-ročnej dynastie najstaršieho vládnuceho rodu v Európe Habsburgovcov a zániku rakúsko-uhorskej monarchie.

"Asi hodinové prehliadky sú počas slovenských dni 5. 7., 29. 8., 1. a 15. 9., 1. 11. vždy o 14.30 h. Návštevníci prejdú najkrajšou barokovou sieňou Rakúska, luxusnou modrou spálňou, kde prenocoval priateľ Františka Ferdinanda, nemecký cisár Wilhem druhý, kvôli ktorému dal vybudovať splachovaciu toaletu, čo bola v tom čase rarita. Podobne ako zavedenie elektriny, v podlahe zapustená vykachličkovaná vaňa s teplou a studenou vodou či vysávač prachu ovládaný dvoma ľuďmi," uviedla pre TASR sprievodkyňa Mária Gajdoš.

Zároveň dodala, že vlani návštevnosť Slovákov predstavovala desať percent. Tiež pripomenula raritnú hodinu dejepisu ôsmakov z Prahy. Tých pozvali na základe pri zámku nájdeného balónu s písomným odkazom, ktorý priletel až z Prahy.

Od minulého roka je sprístupnená nová výstava s názvom Karol & Zita – V tieni histórie, ktorá podrobnejšie dokumentuje obdobie rokov 1887 až 1922. Bol to záver 68-ročnej vlády cisára Franza Jozefa, komplikované riešenie následníctva trónu, ku ktorému sa cisár Karol dostal neplánovane. Atentát na arcivojvodu Františka Ferdinanda v Sarajeve (1914) mal preňho a manželku Zitu dvojaký vplyv. Udalosti ho posunuli k legitímnemu následníctvu na trón j viedli k vyhláseniu vojny medzi Rakúsko-Uhorskom a Srbskom, ktorá sa rozšírila do Európy i mimo nej.

Rakúsko so spojencami prehralo prvú svetovú vojnu a v novembri 1918 opustil cisár Karol s rodinou Viedeň. Ako poslední vládcovia Habsburgovcov sa presťahovali do zámku Eckartsau, kde čakali na medzinárodný vývoj udalostí i svoj osud. Ten sa spečatil 13. novembra 1918, keď Karol potvrdil posledný štátny dokument - odstúpenie z vlády v Uhorsku. Pre neho to znamenalo odchod do exilu. Táto expozícia aj interaktívna prírodná výstava Prechádzanie divej zveri sú voľne prístupné.

Okrem koncertov a iných letných podujatí je návštevníkom k dispozícii 27 hektárový zámocký park. Ten plynule prechádza do Národného parku Dunajské lužné lesy. "V nich v septembri ponúkame prechádzky s rangerom v čase jelenej ruje, ktorý ich prevedie do normálne neprístupných lokalít. Prechádzka sa končí ochutnávkou diviny, šnapsom a príbehmi rangerov. Iný pobyt v prírode je so záhadným názvom Prechádzka maľbou, na ktorú sa tiež treba prihlásiť," dodala sprievodkyňa.

Komentáre