Cestovanie

Na hradoch Šášov a Revište čakajú návštevníkov viaceré novinky

"Turistickú sezónu na hrade Šášov pri Žiari nad Hronom obohatí 3D model hradu, ktorý zachytáva vzhľad hradu v druhej polovici 18. storočia. "

TASR, 5. mája 2021 14:05
Zrúcanina hradu Šášov na okraji Štiavnických vrchov, foto z archívu. Foto: TASR - Dušan Hein
Žiar nad Hronom/Žarnovica 4. mája (TASR) – Zrúcaniny hradov Šášov a Revište vstupujú do nadchádzajúcej turistickej sezóny s novinkami, ktoré prispejú k zatraktívneniu dvojice lokalít Pohronskej hradnej cesty. Informovala o tom Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus.

Turistickú sezónu na hrade Šášov pri Žiari nad Hronom obohatí 3D model hradu, ktorý zachytáva vzhľad hradu v druhej polovici 18. storočia. Model mal byť návštevníkom predstavený už v druhej polovici roka 2020, jeho vystavenie však oddialila pandémia nového koronavírusu. Verejnosti tak bude prvýkrát verejne prezentovaný v piatok (7. 5.) o 19.00 h v Expozícii Združenia na záchranu hradu Šášov priamo pod hradom za prítomnosti predsedu združenia Rastislava Uhroviča, ktorý návštevníkom predstaví históriu i nezvyčajné zážitky z obnovy hradu.

Na hrade Šášov sa v minulom roku záchranárske práce venovali najmä delovej veži a východnému palácu, obnovený bol aj južný múr južného traktu východného paláca tak, aby sa ucelil priestor Čitárne Richarda Kafku. „Po ustúpení prvej vlny a neistote cestovania do zahraničia bolo cítiť zvýšený záujem o poznávanie Slovenska. Môžeme tak povedať, že sme mali toho roku rekordnú návštevnosť,“ poznamenal Uhrovič.

Na hrade Revište v okrese Žarnovica sa zas v roku 2020 podarilo dobudovať podlahy, schodiská a vyhliadku v štvrtom podlaží delovej bašty. Na hrade sú tak v súčasnosti návštevníkom k dispozícii dve vyhliadky s výhľadmi na okolie, ktoré budú v prípade priaznivého počasia otvorené od mája do októbra počas víkendov od 10.00 do 16.00 h.

Na archívnej snímke hrad Revište neďaleko Žarnovice. Foto: TASR - Jana Vodnáková


„V tomto roku plánujeme dokončiť vstupné drevené schodisko do delovej bašty, kompletnú rekonštrukciu parkanovej veže a jej prístavby, vybudovanie klenbového stropu v strednej miestnosti južného paláca, založenie základov západnej hradby horného hradu, archeologický výskum západnej miestnosti južného paláca a základov bránovej budovy v prvom predhradí,“ uviedol Ratibor Mazúr, predseda Združenia na záchranu hradu Revište.

V minulom roku bola tiež vypracovaná finálna architektonická štúdia na obnovu hradu Revište, ktorej potreba vyplynula z nutnosti stanoviť reálny plán dokončenia konzervačných a stabilizačných prác. „Práce definované v štúdii máme v pláne zrealizovať počas nasledujúcich dvoch rokov,“ prezradil Mazúr.

Na hradoch Šášov i Revište budú aj tento rok pokračovať komentované prehliadky, ktoré sú v Šášovskom podhradí spojené aj s pozorovaním nočnej oblohy. Novinkou na hrade Revište bude podujatie Glgáč zamerané na predstavenie výrobcov keramiky z okolia i iných regiónov Slovenska. Združenie na záchranu hradu Revište tiež pripravuje dve divadelné predstavenia a kultúrnu akciu Noc hradov a zrúcanín.

Komentáre