Cestovanie

Na hrade vo Fiľakove zapálili prvý oheň v novej atrakcii

"Praveká pec dotvorí koncepciu prezentácie remesiel rôznych historických období a bude slúžiť na vypaľovanie keramiky, hlinených nádob a iných predmetov."

TASR, 29. mája 2022 10:25
Na snímke nové parkovisko a Fiľakovský hrad vo Fiľakove v okrese Lučenec 14. augusta 2020. Foto: TASR - Branislav Caban


V týchto dňoch zapálili prvý oheň v replike pravekej pece v areáli Fiľakovského hradu. Táto turistická atrakcia, ktorú vybudovali koncom minulého roku, doplní v sezóne ponuku noviniek na hrade. Využívaná bude počas podujatí, tvorivých dielní či školských výletov. TASR o tom informovala destinačná koordinátorka Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Novohrad a Podpoľanie Linda Ágoštonová.

Podľa nej k myšlienke výstavby pravekej pece v areáli stredovekého hradu priviedli pracovníkov Hradného múzea vo Fiľakove nálezy, ktoré boli objavené počas zemných prác v podhradí hradného areálu.

Stavbu pravekého vypaľovacieho zariadenia s prístreškom zabezpečilo Hradné múzeum vo Fiľakove s finančnou pomocou na podporu rozvoja cestovného ruchu vo výške 2755 eur, pod záštitou Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie. Celková hodnota objektu je 5830 eur. Výstavbou pece poverili hrnčiarku Amáliu Holíkovú, ktorá je špecialistkou na stavanie dobových vypaľovacích zariadení.

"Praveká pec dotvorí koncepciu prezentácie remesiel rôznych historických období a bude slúžiť na vypaľovanie keramiky, hlinených nádob či iných predmetov vyhotovených na základe archeologických nálezov," uviedla pri tejto príležitosti zastupujúca riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Valéria Budaiová.

Na snímke delová bašta Fiľakovského hradu vo Fiľakove v okrese Lučenec, ktorá bola v rámci skončenej obnovy zastrešená 14. augusta 2020. Foto: TASR - Branislav Caban

Komentáre