Cestovanie

Na Hrad Devín sa vrátia rytieri, priblížia obdobie renesancie

"Návštevníci budú môcť nahliadnuť do života profesionálnych žoldnierov, tzv. landsknechtov, z prvej polovice 16. storočia."

TASR, 30. júla 2020 9:25
Na snímke národná kultúrna pamiatka (NKP) hrad Devín, foto z archívu. Foto: TASR - Dano Veselý
Bratislava 26. júla (TASR) – Na bratislavský Hrad Devín sa opäť vrátia rytieri. Návštevníkov prvú augustovú sobotu (1. 8.) prenesú do obdobia "pestrej, nepokojnej a búrlivej" renesancie. Informuje o tom mestská časť Devín na svojej webovej stránke.

Návštevníci budú môcť nahliadnuť do života profesionálnych žoldnierov, tzv. landsknechtov, z prvej polovice 16. storočia, ktorým život "spestrovali" nielen vojny, ale aj markytánky. Tešiť sa môžu aj na Uhorský rytiersky turnaj, v ktorom podľa organizátorov dôjde k stretom odvážnych bojovníkov na koňoch, ale aj ich rozličných kultúr. Chýbať nebudú ani orientálne tance, recitál renesančnej hudby a poézie či streľba z luku a kuše v dobovej strelnici.

Organizátori zároveň upozorňujú na dodržiavanie hygienicko-bezpečnostných opatrení. "Počet návštevníkov bude priebežne kontrolovaný tak, aby sa na hrade nachádzal maximálne povolený počet 1000 osôb," poznamenávajú.

Hrad by sa mal otvoriť o 10.00 h, jeho uzatvorenie naplánovali po záverečnom ceremoniáli podujatia na 18.00 h.




Komentáre