Cestovanie

Na dovolenku nemožno odísť rovno z práce, radí psychologička

"Pri odchode na dovolenkovú cestu je ideálne začať čerpať voľno už jeden - dva dni predtým. "

TASR, 4. júla 2015 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Ak má dovolenka splniť svoj účel a už od začiatku poskytnúť fyzický a najmä mentálny oddych, nemožno na ňu ísť pod vplyvom stresu z práce. Psychologička Denisa Maderová upozornila, že nie je možné jeden deň naplno pracovať a na druhý deň okamžite začať regenerovať.

"Náš organizmus nedokáže len tak vypnúť, resp. prepnúť zo stresových situácií do pohody," ozrejmila psychologička. Vysvetlila, že človek, ktorý je pod pracovným stresom, ostáva v istej zotrvačnosti svojho pracovného vyťaženia. Radí preto v posledných dňoch v práci pred dovolenkou zvoľniť tempo.

"Určite nie je dobré ísť pred dovolenkou v práci úplne na doraz s tým, že si už potom oddýchneme," uviedla. Ako dodala, v takýchto prípadoch prichádza často k opačnému efektu. "Ľudia si myslia, že si oddýchnu, no namiesto toho sú v strese, pociťujú návaly tepla, zrýchlený tep. Telo totiž ešte stále je v pracovnom, nie v dovolenkovom režime," uviedla.

Za ideálne pokladá, najmä pri odchode na dovolenkovú cestu, začať čerpať voľno už jeden - dva dni predtým. "Tak sa môžete v pokoji na svoj výlet pripraviť a z úvah venovaných pracovným úlohám prejsť na myšlienky spojené s tým príjemným, čo od dovolenky očakávate,“ uviedla.

Ako dodala, jeden či dva dni pred cestou sú potrebné aj na to, aby sa pri balení a zabezpečení domácnosti pred cestou na nič nezabudlo. "Pomôže vám to zbaviť sa nervozity a dotieravých otázok v hlave, či ste náhodou v rýchlosti na niečo nezabudli," dodala.

ODPORÚČAME AJ:
Dovolenka na Slovensku: Zábavu si užijete aj doma
Pred odchodom na dovolenku si riadne zabezpečte domácnosť
Najlepšou reštauráciou sveta je El Celler de Can Roca v Španielsku
VIRTANEN: Bez novinárov sa svet o osude ľudí vo vojnách nedozvie

Komentáre