Cestovanie

Kremnickou raritou je Múzeum gýča, prispieť do zbierky môžete aj vy

"Múzeum má aj úsek poľovníctva, kde sú najviac zastúpené rôzne porcelánové sošky jeleňov či srnčej zveri, fľaše a vázy, rôzne sošky zvieratiek."

TASR, 31. augusta 2018 10:00
Ilustračná snímka Foto: Pixabay
Veľkou raritou mesta Kremnica je Múzeum gýča. Múzeum sídli v Bellovom dome v hornej časti Štefánikovho námestia a je jedinou expozíciou tohto druhu v Európe. V súčasnosti obsahuje cennú zbierku 1479 exponátov. Už vstup do výstavných priestorov je originálny, prechádza sa detektorom gýča, ktorým je toi-toi plastová toaleta, známa z letných festivalov. Návštevníkov privíta hovoriaca soška amerického prezidenta Georgea Busha mladšieho.

Tvoria ho návštevníci


„Exponáty dostávame darom od ľudí. Nikto dodnes nevyriekol presnú definíciu, čo je gýč, ako vyzerá. Tak sme si za príklad zobrali motto českého spisovateľa Milana Kunderu, ktorý hovorí, že musíme sa s gýčom naučiť žiť, či chceme, alebo nechceme, nech je doba akákoľvek. Vystavené artefakty sú rozdelené do viacerých skupín, mikulášska keramika, výrobky domácich majstrov, sošky trpaslíkov, zbierka dámskych hrajúcich šperkovníc, prvý hliníkový riad, keramika od vázičiek až po vežičky,“ povedal pre TASR sprievodca múzea Miroslav Marko.

Jelene a pionierska šatka


Múzeum má aj úsek poľovníctva, kde sú najviac zastúpené rôzne porcelánové sošky jeleňov či srnčej zveri, fľaše a vázy, rôzne sošky zvieratiek. Zaujme zariadená obývačka s rozťahovacím gaučom, závesmi, vankúšmi a teplými papučami, televízor, rádio, vianočný stromček i kozmetický stolík, samozrejme, všetko desiatky rokov staré. Nechýba pionierska rovnošata aj so šatkou, zväzácka rovnošata, členské preukazy SZM i dederónová košeľa z bývalej Nemeckej demokratickej republiky.

Patrí ku Kremnickým gagom


Predchodcom Múzea gýča bola výstava Gýč 82, ktorá vznikla z podnetu člena Kremnického divadielka v podzemí a umeleckého kováča Romana Vykysalého na 2. ročníku Festivalu humoru a satiry Slovenské gagy v septembri 1982. Výstava sa ešte zopakovala na nasledujúcom treťom ročníku. K obnove myšlienky zbierania a vystavovania gýčov došlo až na 24. festivale humoru a satiry Kremnické gagy 2004. Stála expozícia je v Kremnici od júla 2005 v už spomínanom meštianskom dome na Štefánikovom námestí.

Komentáre