Cestovanie

Múzeá a galérie v Prešovskom kraji sú opäť otvorené

"Návštevníci múzeí, galérií, hvezdární či osvetových stredísk musia dodržiavať platné protiepidemiologické opatrenia a preukázať sa platným negatívnym testom."

TASR, 21. apríla 2021 11:19
Hrad Ľubovňa Foto: ĽMS
Prešov 21. apríla (TASR) - Uvoľnenie opatrení umožnilo opäť otvoriť múzeá a galérie v Prešovskom kraji. Za prísnych protiepidemiologických podmienok sprístupnilo svoje priestory šesť múzeí, dve galérie a štyri osvetové strediská v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK). TASR o tom informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

"Po uvoľnení opatrení sprístupnilo prehliadky pre individuálnych návštevníkov Krajské múzeum v Prešove, Múzeum v Kežmarku, Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni, Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, Podtatranské múzeum v Poprade, Šarišské múzeum, Šarišská galéria v Prešove a Tatranská galéria v Poprade. Ďalej Hornozemplínske osvetové stredisko vo Vranove nad Topľou, Podduklianske osvetové stredisko vo Svidníku, Podtatranské osvetové stredisko v Poprade a Ľubovnianske osvetové stredisko v Starej Ľubovni," uviedla Heilová.

Pre prebiehajúce rekonštrukčné práce je aktuálne zatvorené Vihorlatské múzeum v Humennom. Otvorenie múzejnej sezóny 2021 však plánuje 1. mája v skanzene. Múzeum v Kežmarku sprístupnilo verejnosti Kežmarský hrad a Múzeum bytovej kultúry, výstavná sieň múzea ostáva naďalej uzatvorená. Pri prehliadke expozícií v Podtatranskom múzeu v Poprade nie sú z hygienických dôvodov funkčné interaktívne prvky, teda dotykové obrazovky a tablety.
Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW), archívna snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

"Osvetové strediská momentálne sprístupňujú výstavné siene individuálnym návštevníkom. Chystajú tiež podujatia, ktoré ponúknu návštevníkom v obmedzenom počte podľa platnej vyhlášky," priblížila Heilová.

Hvezdárne v PSK pripravujú ponuky pozorovaní a programov pre organizované skupiny v obmedzenom počte päť návštevníkov a lektor, a to napríklad Astronomické pracovisko v Roztokoch. Vihorlatská hvezdáreň v Humennom poskytne verejnosti možnosť zúčastniť sa denných exkurzií na pracoviskách v Humennom aj na Kolonici. Večerné pozorovania však nebude možné realizovať z dôvodu platného zákazu vychádzania po 20.00 h. Od stredy otvorila svoje brány Vihorlatská hvezdáreň v Humennom a od pondelok (26. 4.) aj Hvezdáreň a planetárium v Prešove.
Kežmarský hrad patrí k najzachovalejším hradom Spiša. Foto: Webmagazín.sk/K. Bačová

Z dôvodu čiastočnej rekonštrukcie plánuje svoje priestory otvoriť až od pondelka aj Hornošarišské osvetové stredisko v Bardejove. Naopak, naďalej otvorené, avšak za prísnych protiepidemiologických opatrení, zostávajú knižnice v PSK, teda okrem Knižnice Jána Henkela v Levoči. Tá je z dôvodu komplexnej revízie knižničného fondu do 30. apríla pre verejnosť neprístupná.

Aj napriek sprístupneniu priestorov múzeí, galérií, hvezdární či osvetových stredísk musia návštevníci dodržiavať platné protiepidemiologické opatrenia a preukázať sa platným negatívnym testom, potvrdením o prekonaní ochorenia alebo potvrdením o absolvovaní vakcinácie.



Komentáre