Cestovanie

Tam, kde si kávu a zákusok vychutnáte v mačacej spoločnosti

"Ázijský trend mačacích kaviarní preniká do čoraz viac európskych miest. Pri káve, zákusku a zvuku pradenia si oddýchnete vo Viedni, Budapešti, Berlíne, Paríži, Madride a čoskoro aj v Londýne."

Romana Juhásová, 9. januára 2014 6:00
Jedna z mačacích kaviarní v Ázii. Foto: TASR/AP Photo


Mačkám je dnes sveta žiť. Je ich plný internet a našli si útulné ubytovanie, kam ľudia zavítavajú špeciálne kvôli ich mäkkej srsti a (občas) prítulnej povahe. Aj keď sa tento koncept zvykne označovať za japonský, prvá kaviareň s mačkami vznikla v hlavnom meste Taiwanu, Taipei, už v roku 1998. „Kvetinová mačacia záhrada“ mimoriadne priťahovala turistov z Japonska, čo ich podnietilo k uplatneniu nápadu v svojej krajine. Dnes nájdeme takýchto podnikov v Tokiu aspoň 39 a v Osake asi desať. V kaviarňach si užívajú zvieraciu spoločnosť, ktorej sa im doma pre rozšírený zákaz domácich zvierat v bytoch nedostáva. Zo špecializovaných miest vznikli ešte užšie špecializované, niektoré sú zamerané na čierne mačky, iné zas na tučné či na vzácne plemená. Na svoje si prídu i tí, ktorí preferujú zajacov alebo dokonca kozy.

Z Ázie sa tento koncept vedenia kaviarne rozšíril do Rakúska a odtiaľ do čoraz viac európskych krajín. V čom tkvie tento úspech? Mačacie kaviarne sú určené najmä pre pracujúcich unavených ľudí hľadajúcich oázu pokoja v zhone veľkomesta, ktorí si kvôli rýchlemu tempu života nenájdu čas na starosť o vlastné domáce zviera. Do cieľovej skupiny tiež spadajú tí, ktorých rodinní príslušníci trpia alergiou. Mačky sú poväčšine bývalé obyvateľky útulkov.

Viedenská priekopníčka


Do Európy, konkrétne do rakúskej metropoly, priniesla originálnu kaviareň s pridanou hodnotou, teda s mačkami, rodená Japonka Takako Išimicu. Cafe Neko (v japončine mačka) sídli v centre mesta a útulnú atmosféru dotvára šesť štvornohých kaviarenských „povaľačov“. Majiteľka upustila od poplatku za hranie sa so zvieratami podľa minút, ktorí je v Ázii bežný, a keď na vás mačky práve nebudú mať náladu, pokoj a súkromie im umožnia vysoko položené špeciálne poličky, kam zákazníci nedosiahnu. Zaplatíte si len za občerstvenie, ktoré je servírované vždy zakryté pokrievkami. O hygienické štandardy sa ale netreba obávať, mačky sa do kuchyne nedostanú a navyše sa tu podávajú pokrmy, ktoré neobľubujú. Psa a blízkych s alergiou ale nechajte doma.
Jedna z mačacích kaviarní v Ázii. Foto: TASR/AP Photo

Mesačná čakacia listina v Paríži


Paríž v septembri minulého roka otvoril brány Le Café des Chats vo vychytenej štvrti Marais, kde atmosféru bežnej domácej francúzskej obývačky s pianom spestruje dvanásť stálych obyvateľov. So zámerom vytvoriť relaxačný priestor vo veľkomeste plnom stresu zrejme majiteľka Margaux Gandelonová trafila do čierneho a zvažuje i otvorenie druhej pobočky v krajine. Záujemcovia si musia rezervovať stôl aj tri týždne dopredu, čo ich ale neodrádza. Majiteľka zdôrazňuje pozitívne účinky mačacej spoločnosti na ľudské zdravie, ako povedala pre agentúru Reuters: „Pri pradení vznikajú vibrácie, ktoré pomáhajú pri zápale kĺbov a reumatizme, znižujú krvný tlak a tepovú frekvenciu.“

Dva ruble za mačku, čaj a sušienky


Láska nechýba ruským mačkám, ktoré dokonca oslavujú svoj medzinárodný deň a podľa štatistiky robia spoločnosť každej tretej rodine. Mačacie podniky fungujú v Petrohrade, Saratove, Kazani a Perme, v novembri uzrela svetlo sveta aj sibírska kaviareň v Krasnojarsku pod menom „Kis-kis“. Tu si však už za hladkanie trochu priplatíte, počas pracovného dňa trištvrte rubľa za minútu a v pracovný deň rovné dva ruble. V cene je i káva, čaj a sušienky. Pokiaľ si minútového kamaráta naozaj obľúbite, smiete si ho zobať domov.
Kde všade sa zabývali

Minulý rok si osvojili tento milý koncept i dve kaviarne v Budapešti a taktiež dve v Nemecku – v Berlíne a Mníchove. Od mája si šálku čaju o piatej v mačacej spoločnosti doprajú aj v britskom Totnes, kde ale platí prísne pravidlo mačky nezdvíhať a nevodiť so sebou deti, ktoré ich občas s obľubou trápia ťahaním za chvosty. Čoskoro uzrie svetlo sveta aj Lady Dinah’s Cat Emporium, na ktorú sa teší množstvo Londýnčanov a jej vznik podporili aj finančne. Mačky sa zabývali aj v Španielsku, konkrétne v Madride v La Gatoteca.

Komentáre