Cestovanie

Ľudia už môžu využívať nový náučný chodník do Gavuriek

"V areáli sa nachádza 200 až 400 dubov, ktoré sú staré vyše 400 rokov. Nájdu sa tu aj 600 až 700-ročné exempláre. Nič podobné sa inde na Slovensku nenachádza."

TASR, Webmagazin.sk, 30. novembra 2021 11:50
Na snímke chránený areál Gavurky pri obci Dobrá Niva, okres Zvolen. Foto: TASR Lenka Krošláková


Je jedinečný a popritom takmer nikto o ňom nevie. Ide o chránený areál Gavurky pri obci Dobrá Niva, okres Zvolen. V areáli sa nachádza 200 až 400 dubov, ktoré sú staré vyše 400 rokov. Nájdu sa tu aj 600 až 700-ročné exempláre. Údajne nič podobné sa na Slovensku nenachádza. Pred rokom 1989 si Rusi z dubového hája urobili vojenské cvičisko.

Obyvatelia Dobrej Nivy v okrese Zvolen a návštevníci tejto obce majú k dispozícii nový rekreačno-náučný chodník, vedúci z centra obce do chráneného prírodného areálu Gavurky. Približne osemkilometrová trasa prevedie návštevníkov nenáročným terénom a vďaka náučným tabuliam sa ľudia dozvedia aj informácie o histórii, prírodných krásach, flóre a faune, poľovníctve a ochrane prírody, ako aj o pamätihodnostiach obce.
Na snímke tabuľa s nápisom chránený areál Gavurky. Foto: TASR - Lenka Krošláková

Ako uviedol starosta Milan Jakubík, chodník sa začína na námestí, vedie popri studni a Dome u Lukáčov, popri železnici a vodárni až ku viaduktu, ďalej na Kopanicu k radaru, odtiaľ popri Saskej hôrke do Gavuriek. Späť sa návštevníci môžu vydať cez Borový hájik až do dediny.

„Veríme, že v budúcnosti tento chodník spolu s cyklotrasami oživí v našej obci a regióne aj cestovný ruch,“ dodal Jakubík. K tomu má pomôcť aj nová brožúrka - Turistický sprievodca Mikroregiónom Pliešovská kotlina. Na realizáciu projektu rekreačno-náučného chodníka prispel obci Environmentálny fond sumou 5000 eur.

Komentáre