Cestovanie

LETO2020: V Skalici majú vlastný pas, návštevnosť pamiatok sa zvýšila

"Okrem viacerých kostolov sa návštevníci môžu tešiť aj na expozíciu kníhtlače, ľadovňu, ktorá slúžila na uschovanie potravín či Mlyn bratov Pilárikových. "

TASR, 16. augusta 2020 11:56
Na snímke Farský kostol sv. Michala Archanjela v Skalici, ktorý je jednou z 12 pamiatok, ktoré môžu navštíviť návštevníci na turistický pas mesta, 15. augusta 2020. Foto: TASR - Vladimír Miček
Skalica 15. augusta (TASR) – V Skalici funguje počas leta turistický pas, na ktorý môžu záujemcovia v rámci prehliadky navštíviť až 12 pamiatok. Turistický pas zaviedli v meste na Záhorí minulý rok.

"Osvedčilo sa nám to a pokračujeme v tom aj v tejto sezóne. Napriek obavám, vzhľadom na obmedzenia spojené s novým koronavírusom, môžeme v polovici augusta konštatovať, že návštevnosť v letných mesiacoch je vyššia, ako tomu bolo v minulom roku," uviedla pre TASR vedúca turistickej informačnej kancelárie (TIK) Renáta Medňanská.

Pas si môžu zakúpiť návštevníci v kancelárii, ktorá sídli priamo v jednej z pamiatok v kultúrnom dome na Námestí Slobody. "Prehliadky s turistickým pasom sa uskutočňujú cez víkendy počas letných prázdnin. V každej z kultúrnych pamiatok je počas víkendu sprievodca. Po predložení pasu sa návštevníkovi dostane odborného výkladu," informovala sprievodkyňa Eliška Ondrejková.



Návštevníci môžu turistické pasy využiť do konca augusta. "Tento rok máme kratšiu turistickú sezónu, do ktorej výrazne zasiahli obmedzenia spojené s ochorením COVID-19. Návštevníci si však aj po tomto dátume budú môcť pamiatky v meste pozrieť aj s odborným výkladom. Prehliadky fungujú celoročne a je si ich možné objednať v turistickej kancelárii," doplnila Medňanská. Prehliadky je možné okrem slovenčiny absolvovať v anglickom, nemeckom a francúzskom jazyku.
Na snímke jeden zo zachovaných strojov v Mlyne bratov Pilárikových v Skalici, ktorý je jednou z 12 pamiatok, ktoré môžu navštíviť návštevníci na turistický pas mesta, 15. augusta 2020. Foto: TASR - Vladimír Miček

Okrem viacerých kostolov sa návštevníci môžu tešiť aj na prehliadku kultúrneho domu, ktorého architektom je Dušan Jurkovič, expozíciu kníhtlače, ľadovňu, ktorá slúžila na uschovanie potravín či Mlyn bratov Pilárikových. "Medzi moje srdcovky patrí práve mlyn, keďže ide o jedinú technickú pamiatku v Skalici. Určite by som návštevníkom odporučila, aby nevynechali Jezuitský kostol, vežu Farského kostola, ale aj návštevu kníhtlače," doplnila pre TASR Ondrejková.
Na snímke Farský kostol sv. Michala Archanjela v Skalici, ktorý je jednou z 12 pamiatok, ktorý je jednou z 12 pamiatok, ktoré môžu navštíviť návštevníci na turistický pas mesta, 15. augusta 2020. Foto: TASR - Vladimír Miček

Okrem slovenských turistov najvýraznejšiu skupinu tvoria návštevníci z Českej republiky. "Prílev návštevníkov spoza rieky Moravy sa zvýšil aj vďaka novopostavenej lávke cez rieku Morava pri obci Kopčany. Vďaka nej, ale aj cyklochodníku z Baťovho kanála, sa k nám dostanú aj cyklisti," doplnila Medňanská.
Na snímke pohľad na Dom kultúry v Skalici, ktorý je jednou z 12 pamiatok, ktoré môžu navštíviť návštevníci na turistický pas mesta, 15. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Komentáre