Cestovanie

Ladno v Trnavej Hore s krásnymi výhľadmi očarí na prvý pohľad

"Miesto, nachádzajúce sa na úbočí Kremnických vrchov, poskytuje z blízkeho kopca s vystavaným krížom nádherné výhľady do údolia Hrona. "

TASR, 22. júla 2021 12:29
Ladno, miestna časť obce Trnavá Hora v okrese Žiar nad Hronom. Foto: TASR Jozef Poliak


Miesto, ukryté pred zrakmi návštevníkov, ktoré pri náhodnej návšteve na prvý pohľad očarí, tak taká je stručná charakteristika Ladna, miestnej časti obce Trnavá Hora v okrese Žiar nad Hronom. Dnes chalupárska osada vzdialená asi tri kilometre od materskej obce je síce turistami málo poznaná, jej história však siaha až do 14. storočia.

Ako sa píše v dejinách obce, osada bola prvýkrát zaznačená v listine z roku 1388 ako obec Leden. V strede osady stojí dnes aj tabuľa, ktorá pripomína tento dátum. "Neskôr sa stretávame s formami Ledno, Ladno, ba aj Hladno. Názov môže súvisieť snáď s ľadom, keďže obec bola vyššie položená ako ostatné. Keď už pri Hrone panovala jar, na Ladne bola ešte pôda pokrytá roztápajúcim sa snehom a ľadom," uvádza sa v stati o histórii dediny.

Podľa starostu Pavla Kravca asi 15 chát a chalúp, nachádzajúcich sa dnes v osade, slúži najmä tým, ktorí ich zdedili po predkoch alebo v nedávnej dobe kúpili na oddych a rekreáciu. "Na trvalý pobyt je tam zapísaný iba jeden občan," povedal TASR.
Trnavá Hora, 20. júla 2021. Foto: TASR - Jozef Poliak

Miesto, nachádzajúce sa na úbočí Kremnických vrchov, poskytuje z blízkeho kopca s vystavaným krížom nádherné výhľady do údolia Hrona a z východnej strany zase na mesto Zvolen, ale aj na Nízke Tatry.

"Je tam aj pamätník majstrovi športu Jurajovi Kriváňovi, ktorý bol v 50. rokoch minulého storočia majstrom sveta v parašutizme a nad osadou zahynul v športovom lietadle začiatkom 60. rokov," upozornil starosta.

Komentáre