Cestovanie

Kuba je krajina paradoxov, kde sa zastavil čas

"Máloktorá krajina má tak podmanivú zmes rôznych vplyvov, temperamentu, nádherných pláží a zároveň je ako cesta do sveta zamrznutého v čase."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 26. septembra 2023 10:47
Foto: Unsplash.com
Izolovaná, napriek tomu sofistikovane krásna Kuba ponúka pre cestovateľov neopakovateľný zážitok. Najlepší čas na návštevu trvá od novembra do apríla. Jesenná či zimná exotická dovolenka na Kube je lákavá možnosť, kam sa vybrať počas európskej zimy.

Kubánska kultúra je pestrou paletou vplyvov

Na pomerne malom ostrove objavíte bohatý mix vplyvov zo Španielska, Afriky a Karibiku. Prenesiete sa do dávnej éry so zachovalou koloniálnou architektúrou a ikonickými veteránmi z 50. rokov, ktoré vytvárajú nostalgickú atmosféru. Nádherne zrekonštruované budovy popri tých, ktoré nesú známky času, rozprávajú príbeh o minulosti a súčasnosti Kuby. Historické miesta spojené s osobnosťami ako Che Guevara a Fidel Castro poskytujú pohľad do revolučnej histórie krajiny.

To, čo však robí návštevu Kuby nezabudnuteľnou, je vrúcnosť a priateľskosť miestnych ľudí. Srdcom ich života je hudba a tanec. Pouliční hudobníci i kapely v reštauráciách predvádzajú vystúpenia salsy, rumby a ďalších latinskoamerických rytmov. Je bežné, že domáci sa chcú rozprávať, podeliť sa o svoju kultúru a príbehy, a nie je neobyvklé, že vás stiahnu i do tanca. Neodmysliteľnou súčasťou je aj kultúra cigár a preto určite nevynechajte prehliadku tabakovej farmy vo Viñales.

Zdroj: Pexels.com

Spoznávanie ostrova cez miestnu kuchyňu bude chutným dobrodružstvom. Kubánska kuchyňa spája španielske, africké a karibské chute v jedlách ako ropa vieja, arroz con pollo a ikonický kubánsky sendvič. Zrejme vznikol ako variácia amerického sendviča so šunkou a syrom, ktorý jedli kubánski robotníci na Floride. Základ tvorí chleba s ľahkou a chrumkavou kôrkou, jemné pečené bravčové mäso (lechón) marinované zmesou korenia, ako je cesnak, rasca a citrusy. Nasledujú vrstvy slanej šunky, syr, ktorý sa roztopí a spája ingrediencie. Na záver kyslé uhorky a horčica.

Týchto 8 zaujímavých miest na Kube stojí za návštevu

1. Historické centrum Havany (Habana Vieja)

Ponorte sa do srdca kubánskej histórie a kultúry a preskúmajte zmes barokového, neoklasicistického a art deco štýlu. Historické centrum Havany je ako múzeum koloniálnej architektúry a právom je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Prejdite sa po dláždených uliciach a obdivujte zachované budovy, námestia a historické opevnenia. Vychutnajte si živú atmosféru, vystúpenia pouličných umelcov či klasické kubánske mojito v niektorom z miestnych barov.

Zdroj: Pexels.com

2. Trinidad

V zachovalom koloniálnom meste akoby zastal čas. Malebné dláždené uličky, farebné fasády a živá hudobná scéna z neho robia destináciu, ktorú musíte navštíviť. Objavte históriu cukru a otroctva v Údolí cukrovarov a pretancujte celú noc v Casa de la Musica.

3. Camagüey

Camagüey v centrálnej časti Kuby je známe bludiskom ulíc a dobre zachovanou koloniálnou architektúrou. Historické centrum je na zozname svetového dedičstva UNESCO a ponúka oveľa pokojnejší zážitok v porovnaní s niektorými väčšími mestami ako Havana alebo Trinidad. Prejdite sa kľukatými uličkami, objavte skryté námestia a preskúmajte miestnu umeleckú a kultúrnu scénu vrátane sôch z hlinených nádob vyrobených miestnymi umelcami.

4. Varadero Beach

Úzky polostrov v západnej časti severného pobrežia Kuby je preslávený krásnymi plážami s tyrkysovým morom a plážovými rezortmi. Oblasť sa tiahne na dĺžke asi 20 kilometroch pobrežia Atlantického oceánu. Je tiež rajom pre nadšencov vodných športov, no môžete si zaplávať aj v prírodnom bazéne jaskyne Saturno alebo navštíviť ekologickú rezerváciu Varahicacos.

Zdroj: Unsplash.com

5. Santiago de Cuba

Rušné ulice Santiago de Cuba sú plné histórie a afro-kubánskej kultúry. Navštívte pamiatky ako Castillo del Morro a kasárne Moncada, nechajte sa uniesť kubánskou hudbou v Casa de la Trova. Ak budete mať šťastie a navštívite mesto počas karnevalu, zažijete najväčšiu oslavu na ostrove plnú farieb a zvykov. Zvyčajne sa koná v období okolo 26. júla, kedy je štátny sviatok a tiež si pripomínajú výročie útoku na kasárne Moncada revolucionármi pod vedením Fidela Castra.

6. Cienfuegos

Cienfuegos ponúka jedinečný pohľad na architektonickú a kultúrnu rozmanitosť Kuby. Mesto je zaujímavé elegantnou francúzskou koloniálnou architektúrou. Navštívte ohromujúci Palacio de Valle a preskúmajte štvrť Punta Gorda s krásnou prímorskou promenádou.

7. Viñales

Podmanivá vidiecka oblasť v západnej časti ostrova je známa najmä tabakovými poliami a bujnou zeleňou. To je hlavný dôvod, pre ktorý sa sem oplatí cestovať. Tabakové farmy sú s Kubou neodmysliteľne späté, preto je táto oblasť zapísaná na zozname UNESCO. Návštevu môžete spojiť s túrou cez očarujúce jaskyne či jazdou na koni.

Zdroj: Unsplash.com

8. Baracoa

Pobrežné mesto na východnom cípe Kuby je skrytým klenotom. Obklopujú ho bujné dažďové pralesy, rieky a dramatická horská scenérioa. Vďaka izolácii si zachovalo jedinečnú kultúru a kuchyňu vrátane jedál ako „cucurucho“, sladká pochúťka vyrobená z kokosu a medu. Vyberte sa tiež na horu El Yunque a navštívte odľahlé pláže.

Komentáre