Cestovanie

Krajské múzeum v Prešove má v zbierke záchrannú samaritánsku šatku

"V minulosti, počas vojen a rôznych nešťastných udalostí, sa samaritánska šatka využívala pri ošetrovaní zranených."

TASR, 4. decembra 2018 8:00
Na snímke záchranná samaritánska šatka. Foto: TASR - Maroš Černý
Krajské múzeum v Prešove má vo svojej zbierke použitú záchrannú samaritánsku šatku z prelomu 19. a 20. storočia. V minulosti, počas vojen a rôznych nešťastných udalostí, sa využívala pri ošetrovaní zranených.

Odborný pracovník múzea Igor Lazorík podľa nemeckého textu, ktorý je na nej uvedený, usudzuje, že pochádzala z Nemecka alebo Rakúska. "Tieto krajiny boli na prelome 19. a 20. storočia hospodársky vyspelé a ekonomicky silné. Nielenže sa tam nachádzali výrobcovia hasičskej techniky, ktorí predstavovali prím, ale boli tam aj firmy, ktoré sa sústreďovali na výrobu prostriedkov prvej pomoci," uviedol pre TASR Lazorík.

Jej posledný vlastník bol dlhoročný veliteľ Dobrovoľníckeho hasičského zboru v Prešove Pavol Košík. "Gro celej zbierky múzea, väčšia hasičská technika – automobily pochádza z jeho súkromnej zbierky," povedal Lazorík.

Na šatke sú znázornené rôzne nákresy ľudského tela a jeho údov spolu s legendou. "Šatka slúžila aj ako edukačný materiál, akým spôsobom ju možno použiť a poskytnúť prvú pomoc. Mohla byť použitá pri fixácii nejakej končatiny, zastavení krvácania a v rôznych iných prípadoch. V názve šatky je slovo samaritánska, čo je odvodené od slova samaritán, s ktorým sa stretávame v Biblii. Myšlienka nezištnej pomoci svojmu blížnemu je stará už od antiky," doplnil Lazorík s tým, že šatka, ktorú majú v múzeu je od krvi.

"Žiaľ nevieme, komu patrila, ale to je tiež dôkaz toho, že bola reálne využívaná v minulosti a plnila svoju funkciu," skonštatoval Lazorík.

Ako ďalej uviedol, expozícia starej hasičskej techniky Krajského múzea v Prešove je najväčšou na Slovensku, obsahuje 11.000 zbierkových predmetov. Podľa jeho slov v budúcnosti plánujú záchrannú samaritánsku šatku vystaviť pre verejnosť.

Komentáre