Cestovanie

HZS: Do hôr treba ísť adekvátne vystrojený a kondične pripravený

"Ministerstvo ozrejmilo, že najčastejšími úrazmi v mesiacoch máj, jún a júl tohto roku boli úrazy dolných končatín, najmä v oblasti členka a kolien, tiež úrazy horných končatín. "

TASR, 4. augusta 2022 10:20
Na snímke ukážka transportu zranenej osoby v Tatranskej Lomnici 28. júna 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Toto leto tímy horských záchranárov absolvujú denne niekoľko zásahov a záchranných akcií. Horská záchranná služba (HZS) preto pripomína, že do hôr treba byť adekvátne vystrojený a kondične dobre pripravený. TASR informácie poskytol tlačový odbor ministerstva vnútra.

"Ešte stále sa opakujú tie isté vážne pochybenia ako individuálny pohyb v horách, nedostatočné informovanie príbuzných o pohybe, ubytovaní a plánovaných túrach, ktoré si vyžiadali aj za posledné mesiace opakovane najvyššiu cenu," uviedla HZS. Bežný turista by mal podľa HZS mať dobrú obuv a vybavenie, dostatok tekutín, zohľadniť svoj zdravotný stav a vek detí pri výbere turistiky, tiež mať dobre nabitý telefón.

Rodičia s malými deťmi by mali vyberať nenáročné túry. "Rokliny Slovenského raja sú náročné na prechod aj v čase, keď je terén schodný, skala a technické zariadenia ako rebríky, stúpačky nie sú mokré a klzké," vysvetlil riaditeľ Horskej záchrannej služby Marek Biskupič. Rodičia s malými deťmi by mali podľa neho zvážiť prechod cez rokliny a vybrať si menej náročnú trasu tak technicky, ako aj kondične.

Ministerstvo ozrejmilo, že najčastejšími úrazmi v mesiacoch máj, jún a júl tohto roku boli úrazy dolných končatín, najmä v oblasti členka a kolien, tiež úrazy horných končatín. Vznikajú podľa neho najmä nesprávnym dostúpením, pošmyknutím a následným pádom. Dôvodov vzniku úrazov je niekoľko, môže ísť o mokrý terén, nevhodnú obuv, zlý kondičný stav či nepozornosť pri presune na turistických chodníkoch.

Horská záchranná služba zaznamenáva oproti minulému roku v slovenských horách nárast turistov. "Po obmedzeniach v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 cítiť, že do slovenských hôr sa vracajú aj zahraniční návštevníci. Horskí záchranári sú v pohotovosti. K jedným z najnáročnejších zásahov patria zásahy vykonávané v nočných hodinách v exponovanom horolezeckom teréne," uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

Pri úrazoch či navigácii v teréne podľa záchranárov pomôže turistom aplikácia HZS a poistenie pre zásah HZS. V prípade nejasností o pohybe v národnom parku či uzáverách turistických chodníkov by sa turisti nemali obracať na HZS, ale priamo na správu národného parku, ktorá je zodpovedná za príslušnú prírodnú oblasť.

Komentáre