Cestovanie

Históriu tatranských osád priblížia kultúrno-turistické prechádzky

"Posledné dve prechádzky sa uskutočnia 28. a 29. januára a budú venované Vyšným Hágom a Štrbskému Plesu."

TASR, 15. januára 2023 8:39
Na archívnej snímke Štrbské pleso vo Vysokých Tatrách. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Spoznať históriu, pamiatky a zaujímavosti najznámejších tatranských osád môžu záujemcovia v rámci kultúrno-turistických prechádzok počas januára s turistickou sprievodkyňou. Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry o tom informuje na svojej webstránke.

Návštevníci sa dozvedia, ktorá osada je najstaršia, kde bývala Maša Haľamová, kedy bol Ľudovít Štúr prvýkrát na Kriváni, kde boli majstrovstvá Európy v ľadovom hokeji, či kde je najvyššie položený tunel na Slovensku. Rovnako, prečo majú Smokovce v erbe slnko, ako vznikol názov osady Smokovec a ďalšie zaujímavosti.

Prvá prechádzka s názvom za Históriou Tatranskej Lomnice sa uskutočnila v sobotu. Nedeľňajšia (15. 1.) prechádzka bude venovaná histórii Dolného a Horného Smokovca a začne sa stretnutím o 10.00 h na zastávke električky v Dolnom Smokovci.

V sobotu 21. januára sa záujemcovia dozvedia o histórii Nového Smokovca. Putovanie sa začne o 10.00 h prehliadkou interiéru evanjelického kostola v Novom Smokovci v sprevádzaní miestneho farára Pavla Kušníra. Pokračovať sa bude v rodinnej hrobke Szontghovcov, ktorá sa nachádza pod kostolom a prehliadka skončí prechádzkou po osade Nový Smokovec.

História Starého Smokovca bude témou prechádzky v nedeľu 22. januára. Začne sa o 10.00 h pred Tatranskou informačnou kanceláriou v Starom Smokovci a ukončí sa v Múzeu tatranskej kinematografie a fotografie premietaním filmu o Vysokých Tatrách.

Posledné dve prechádzky sa uskutočnia 28. a 29. januára a budú venované Vyšným Hágom a Štrbskému Plesu.




Komentáre