Cestovanie

Top európske atrakcie úplne zadarmo

"Cestovanie je vraj drahé a nič nie je zadarmo. Okrem prehliadky s profesionálnym sprievodcom, väčšiny londýnskych atrakcií či pohľadu na diela majstov ako Picasso, Monet, van Gogh a da Vinci. "

Romana Juhásová, 28. januára 2014 12:00
Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová


Užite si luxus neplatenia, aj v tých najdrahších európskych metropolách sa dá pekne ušetriť. Či už využijete ponuku bezplatnej prehliadky mesta, dáte možnosť outdoorovým aktivitám či sa naopak pred chladom schováte do interiérov múzeí a galérií. Naprieč Európou existuje toľko skvelých miest, ktorých návšteva vás nebude stáť ani cent!

Autentické prehliadky za nula eur


Trend bezplatných peších prehliadok sa začal pred desiatimi rokmi v Berlíne a odvtedy sa rozšíril do viac ako štyridsiatich miest po celom svete. Od Amsterdamu po Sydney cez Barcelonu, Edinburgh, Paríž, Moskvu, kdekoľvek vám napadne. Koncept spočíva v dobrovolnom finančnom ohodnotení profesionálnych sprievodcov, na základe vlastného uváženia a spokojnosti turistu.

Akt platenia nastáva až po zavŕšení prehliadky, nemusíte teda dávať peniaze za niečo, o čom neviete, či splní vaše očakávania. Navyše sa môžete spoľahnúť na to, že vďaka vidine finančnej motivácie sa sprievodcovia budú snažiť o čo najkvalitnejšiu, najpoučnejšiu prehliadku. Ukážu vám to najpodstatnejšie, zorientujú v cudzom meste a oslobodia od zúfalého blúdenia s mapou v ruke. Registrácia funguje zväčša prostredníctvom internetu.

Potešenie pre oči a dušu


Rada európskych múzeí a galérii si osvojila systém bezplatného vstupu počas prvej nedele v mesiaci (Louvre, Museu Picasso v Barcelone), do iných zas nemusíte čakať v rade na lístok vôbec. A je ich nemálo. Vo všeobecnosti pravdepodobne nikde nenájdete toľko voľne dostupných atrakcií ako v Londýne, výnimkou nie je ani National Gallery, ktorá sa pýši naozaj pozoruhodnou zbierkou. Cézanne, Monet, Rembrandt, Michelangelo, Raphael, Vélazquez, da Vinci, van Gogh. Ktorý milovník krásneho umenia by odolal takýmto zvučným menám? Kto sa rád nielen pozerá, ale aj počúva, o obrazoch sa dozvie viac vďaka bezplatným prehliadkam.

Ilustračné foto Foto: Romana Juhásová
Ak inklinujete k súčasnosti, peňaženku netreba obracať ani v Tate Modern (Pollock, Warhol, Rodin, Matisse) či v Serpentine Gallery, ktorá zastrešuje napríklad tvobu Damiena Hirsta. Do kategórie bezplatných spadá aj British Museum, National History Museum, National Portrait Gallery, Gallery of Photography či Museum of Science s interaktívnymi výstavami.

Vstupné sa neplatí ani v parížskom Modern Art Museum či v madridskom Prado. Múzeum Chester Beatty Library v srdci Dublina bolo dokonca tento rok portálom Trip Advisor označené ako medzi užívateľmi mimoriadne obľúbené. Skrýva exotické kolekcie z Ázie, Afriky, Stredného Východu i vzácne knižné publikácie. Medzi najkvalitnejšie bezplatné galérie sa radí aj Berardo Museum v Lisabone, naplnené tvorbou Warhola, Picassa i Dalího. I keď Nórsko je jednou z cenovo najnáročnejších krajín vôbec, preslávený Munchov „Výkrik“ si v národnej galérii Nasjonalgalleriet vychutnáte len tak, naservírujú vám ho spolu s ďalšími severskými majstrami, ale i s Modiglianim.

Na čerstvom vzduchu


Telu, mysli i peňaženke prospeje kúsok prírody v centre mesta, nie je ale park ako park. Parc Gűel v meste Antonia Gaudího snáď ani netreba predstavovať, ale vidieť na vlastné oči. Spojenie prírody a umenia možno okúsiť aj v Osle, v parku Gustava Vigelanda s viac ako 212 sochami vytesanými rukami rovnomenného sochára. A tip na zimu – v mnohých parkoch sa môžete vyblázniť na korčuliach, bezplatné klzisko nájdete napríklad v Kungsträdgården park v Štokholme.

Komentáre