Cestovanie

Čo sa o Španielsku nezmestilo do turistických sprievodcov?

"Krajina na Pyrenejskom polostrove môže v mnohom slovenských turistov prekvapiť. Nejde len o kultúru, ale aj o rôzne zvyklosti spojené s nakupovaním či hotelovými službami."

Webmagazin.sk/Janka Sedláková, 5. augusta 2019 8:00
Pláž v meste Roquetas de Mar. Foto: Webmagazin/Jana Sedláková
Španielsko ponúka množstvo historických pamiatok, hory a v letných mesiacoch je obľúbené najmä vďaka rozsiahlemu pobrežiu a ponuke prímorskej dovolenky. Z Bratislavy sa letecky dostanete do najväčších miest - Madridu a Barcelony a tiež na Malorku, do Malagy či charterovými letmi aj do Almeríe, ktorá je centrom Andalúzie.

Keďže krajina je v Európskej únii, na jej návštevu vám stačí občiansky preukaz. Zaplatíte, rovnako ako na Slovensku, eurami a nie je v nej žiadny časový posun.

Súkromné pláže nie sú samozrejmosťou


V mnohých destináciách je pridanou hodnotou k ubytovaniu v hoteli aj súkromná pláž. V Španielsku však budete takýto hotel hľadať ťažko. Takmer každá z pláží je pre verejnosť. Pokiaľ sú na nej slnečníky na prenájom, ich majiteľmi sú drobní podnikatelia, ktorí si danú časť pri mori prenajímajú a zapožičiavajú na nej slnečníky. Hotelom však pláže spravidla nepatria.

Malé balenia nezoženiete


Španieli radi nakupujú vo veľkom. Či už ide o jogurty, krekry, rôzne keksy alebo zmrzliny, po jednom kuse ich nájdete v obchode zabalené iba sporadicky. Veľké prekvapenie teda môže slovenský turista zažiť, ak chce ochutnať napríklad niektorý z miestnych nanukov.

V obchodoch nezoženiete žiadne, ktoré by boli na kusy. V ponuke sú iba celé balenia veľkých zmrzlín alebo krabice s minimálne troma či štyrmi nanukmi.

Jeden kus vám predajú jedine v hoteloch či malých obchodoch pri pláži. Tým, že malé balenia nie sú bežne dostupné, od toho sa odvíja aj cena. Jednotlivo zabalený nanuk v malom obchode vás môže vyjsť aj dvojnásobok sumy, ktorú by ste zaplatili za jeden kus v rámci veľkého balenia.

Nanuk, ilustračná snímka Foto: TASR - Henrich Mišovič


Úplne iné otváracie hodiny


V Španielsku je bežnou praxou, že aj vo veľkých mestách sú supermarkety či nákupné centrá v nedeľu zatvorené. Rovnako tak je tomu cez štátne sviatky. Iba máloktoré obchody majú teda otvorené sedem dní v týždni. Ak už k tomuto kroku pristúpia, je to najmä kvôli turistom.

Povestný španielsky životný štýl „maňana“ sa prejavuje celkovo v otváracích hodinách. Zatiaľ, čo na Slovensku nakúpite už od šiestej či siedmej, na juhu Európy považujú tento čas ešte za hlbokú noc.

Supermarkety otvárajú až okolo deviatej hodiny. Na druhej strane si to však vynahrádzajú tým, že majú večer otvorené aj do polnoci. Životný štýl Španielov je v nakupovaní i stravovaní posunutý aj o dve hodiny oproti tradičnému stredoeurópskemu.

Nákupné centrum v meste Roquetas de Mar. Foto: Webmagazin/Jana Sedláková


Oslava leta


Turisti, ktorí sa vyberú na dovolenku v skoršom dátume, môžu zažiť typickú oslavu najkratšej noci roka. Sviatok sa nazýva San Juan a prebieha z 23. na 24. júna. Ľudia si zakladajú ohne na pláži, pripravia si piknik a bavia sa a oslavujú až do rána. Nie je ničím nezvyčajným vidieť v túto noc aj ohňostroje.

Neďaleký Gibraltár iba s občianskym preukazom


Gibraltár je zámorské britské územie, ktoré sa nachádza na hraniciach so Španielskom. Neplatia sa tam vysoké dane ako v Španielsku alebo aj na Slovensku a mnohé značkové produkty ako alkohol či parfémy kúpite na Gibraltáre o desiatky percent lacnejšie.

Práve preto je však vývoz prísne obmedzený a na osobu cez hranice viac ako dve či tri fľašky neprenesiete. Výhodou je, že hoci ide o britské územie, dostanete sa naň iba s občianskym preukazom.

Gibraltár, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP


Tradičný tapas neraz zadarmo


Keď sa prejdete španielskymi uličkami, narazíte na nejednu reštauráciu, ktorá sa v angličtine snaží ponúknuť tapas k nápoju zdarma. Keďže Španieli sú veľkými milovníkmi dobrého jedla a bohatého pohostenia, ku nápoju vám naservírujú pohostenie. Práve toto občerstvenie nazývajú tapas.

Môže pozostávať z orieškov, olív, syrov, zeleniny, salám či morských plodov. Dôležité je, aby sa každý pri stole mohol počas konverzácie občerstviť. Každá oblasť môže ponúkať trochu iný tapas, keďže tradície v regiónoch sa líšia. Niektoré sú tiež viac symbolické, iné zaručujú bohatú hostinu.
Tapas, ilustračná fotografia. Foto: TASR - Martin Baumann

Komentáre