Cestovanie

CHYSTÁTE SA NA DOVOLENKU? Rezort zahraničia vydal odporúčania

"Po návrate zo zelenej krajiny platí 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR alebo antigénovým testom po príchode."

TASR, 9. júna 2021 9:49
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Občania by mali v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19 a šírenia nových mutácií vírusu zvážiť nevyhnutnosť cestovania do zelených krajín cestovného semaforu. Vyplýva to z cestovného odporúčania Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Do červených krajín radí rezort necestovať a dôrazne odporúča nenavštevovať čierne krajiny.

"Z dôvodu nepredvídateľného a rýchlo sa meniaceho vývoja prijímaných opatrení vo svete sa občan SR v prípade vycestovania do zahraničia vystavuje riziku obmedzenia možností návratu zo zahraničia alebo ďalším komplikáciám pri cestovaní," upozornil rezort. O aktuálnych obmedzeniach na hraniciach a podmienkach vstupu do krajín ministerstvo pravidelne informuje na svojom webe.

V prípade núdze v zahraničí sa môžu občania SR obrátiť na zastupiteľský úrad Slovenskej republiky akreditovaný pre konkrétny štát, v ktorom sa občan nachádza alebo na Konzulárne informačné centrum či Diplomatickú službu MZVEZ (+421 2 5978 5978).

"Zároveň odporúčame slovenským občanom, aby pri cestovaní do zahraničia využili službu dobrovoľnej elektronickej registrácie na webovej stránke MZVEZ SR alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie Svetobežka," doplnili.

Cestovný semafor posudzuje jednotlivé krajiny z pohľadu vývinu ich epidemickej situácie, stavu zaočkovanosti populácie a možnosti šírenia nových mutácií.

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Po návrate zo zelenej krajiny platí 14-dňová domáca karanténa, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR alebo antigénovým testom po príchode. Výnimku z povinnej izolácie majú zaočkovaní proti ochoreniu COVID-19, osoby, ktoré ochorenie prekonali za posledných 180 dní a deti do 18 rokov. Zároveň bez ohľadu na krajinu platia pravidlá stanovené vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva SR.

Po návšteve z červenej krajiny musí absolvovať cestujúci 14-dňovú domácu karanténu, ktorá môže byť ukončená negatívnym RT-PCR testom najskôr na ôsmy deň. Pri návrate z čiernej krajiny 14-dňová karanténa pokračuje bez ohľadu na výsledok testu.

Medzi zelené krajiny aktuálne patria Andorra, Austrália, Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česká republika, Čínska ľudová republika, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Grónsko, Holandsko, Hong Kong, Chorvátsko, Island, Írsko, Izrael, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macao, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, San Maríno, Singapur, Slovinsko, Španielsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko a Taiwan.

Červenými krajinami sú Albánsko, Arménsko, Bielorusko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Egypt, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kazachstan, Kuba, Kuvajt, Kirgizsko, Libanon, Malajzia, Moldavsko, Mongolsko, Portoriko, Ruská federácia, Severné Macedónsko, Srbsko, Spojené štáty americké, Tadžikistan, Thajsko, Tunisko, Turecko, Turkménsko, Ukrajina a Uzbekistan. Ostatné krajiny sú čierne.

Komentáre